biznis
0

Telekomu Austrija ističe rok za poboljšanje ponude za Telekom Srbija

FENA
Dodatni rok, koji je dat Telekomu Austrija kako bi poboljšao finansijsku ponudu za kupovinu 51 posto akcija Telekoma Srbija ističe sutra, poslije čega bi trebalo da se zna u čijem vlasništvu će biti srpski operater.

Po isteku međunarodnog tendera 21. marta, jedinu ponudu je dostavio Telekom Austrija, ali je toj kompaniji Vlada Srbije dva puta produžavala rok za poboljšanje ponude, 29. marta i 13. aprila.

Austrijanci su ponudili 950 miliona eura za 51 posto kapitala srpske kompanije i 450 miliona eura za investicije u naredne četiri godine, prenosi Tanjug.

Državni zvaničnici, prije svega predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, isticali su da se neće odstupiti od minimalne cijene od 1,4 milijarde eura koliko je traženo na tenderu.

Uoči odluke vlade da austrijskoj kompaniji produži rok za ponudu do 3. maja, premijer Cvetković je rekao da će, u slučaju da poboljšana ponuda ne bude dovoljna, biti otvoreni formalni pregovori kako bi se vidjelo hoće li se postići utvrđena minimalna cijena.

Ukoliko bi Telekom Austrija preuzela većinski dio srpskog operatera, imala bi udio od 59,9 posto prihoda na domaćem tržištu mobilne telefonije i 71,3 posto pretplatnika.

Zbog toga je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak "po službenoj dužnosti" za ocjenu koncentracije vlasništva, ali ona još nije donesena.

Vlada je tender za Telekom Srbija raspisala 20. oktobra 2010., a rok za dostavljanje obavezujuće ponude je istekao 21. marta ove godine.

Iako je u tom roku dokumentaciju otkupilo sedam stranih kompanija, jedinu ponudu je dostavio Telekom Austrija. U međuvremenu, protiv prodaje ove kompanije oglasile su se neke opozicione stranke, pojedini stručnjaci i ekonomisti, a reprezentativni sindikati su 19. februara organizirali protest na kome su iznosili argumente za prekid tog procesa.