Očekuju se poskupljenja
97

Tegeltija: Zabranit ćemo izvoz trupaca iz BiH da bismo riješili problem drvoprerađivačima

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon sastanka sa entitetskim premijerima i državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je da nema straha od nedostatka određenih roba, ali da će morati zabraniti izvoz trupaca iz BiH.

Sastanak Tegeltije sa Fadilom Novalićem, Radovanom Viškovićem i Stašom Košarcem počeo je danas oko 16:30 sati, a razgovarali su uglavnom o ekonomskim problemima.

"U ovom trenutku smo se susreli s problemom cijena i to će vjerovatno trajati još neko vrijeme. Razgovarali smo o poremećajima u snabdijevanju i mogućem nedostatku odgovarajućih roba. Procijenili smo da neće doći do nestašice bilo koje vrste proizvoda, bez obzira na to da li se radi o energentu ili hrani", rekao je to Tegeltija.

Komentarisali su i poresku politiku o kojoj se glasalo jučer na Predstavničkom domu Parlamenta BiH, odnosno ukidanje akciza i uvođenje diferenciranog PDV-a.

Tegeltija je naglasio još da je potrebno podstaći proljetnu sjetvu i na taj način nadomjestiti probleme sa snabdijevanjem određenih proizvoda koje nemamo na svom tržištu.

"Zbog toga poljoprivredni budžeti trebaju biti povećani", rekao je premijer BiH.

Posebno je istaknuto da se drvoprerađivači suočavaju s problemima nabavke trupaca zbog toga što je Ukrajina bila značajan izvoznik istih u BiH.

"Vijeće ministara će idući petak donijeti odluku o zabrani izvoza trupaca iz BiH do kraja ove godine", rekao je Tegeltija.

Naglasio je da će ministri na tom sastanku glasati i za uvođenje bescarinskog uvoza 100.000 tona mineralnog đubriva.