Iz Azerbejdžana
11

TANAP će povećati kapacitet transporta gasa do Turske, a zatim u Evropu

A. Ku.
Foto: IHA Photo
Foto: IHA Photo
Kapacitet Transanadolijskog gasovoda (TANAP) koji prenosi prirodni gas iz Azerbejdžana u Tursku, a zatim dalje u Evropu je povećan.

Resad Mammadov, ambasador Azerbejdžana u Ankari, rekao je za turske medije da očekuje da će ove godine gasovodom biti izvezeno 22,2 milijarde kubnih metara gasa, od čega je 10,2 milijardi kubnih metara namijenjeno Turskoj i 12 milijardi kubnih metara za Evropu.

Naglasio je uspješno povezivanje Kaspijskog mora sa Turskom kroz integraciju TANAP-a, koji je počeo sa radom 12. juna 2018. godine, u plinovod Baku - Tbilisi - Erzurum. Mammadov je istakao da je ova integracija ojačala energetsku sigurnost Turske i olakšala prodaju gasa Azerbejdžana na međunarodnim tržištima.

Napominjući da ukupni troškovi ulaganja u Baku - Tbilisi - Erzurum, TANAP i Transjadranski naftovod (TAP) koji se proteže od Azerbejdžana do Italije iznose 40 milijardi dolara, rekao je Mammadov, TANAP je jedan od najstrateškijih koraka do sada preduzetih u cilju povećanja raznovrsnost resursa Evrope i Turske u prirodnom gasu.

Zahvaljujući ovom projektu, energetska saradnja Turske i Azerbejdžana, započeta u periodu osnivača Azerbejdžanskog lidera Heydara Aliyeva, prešla je u novu dimenziju, rekao je on.

Mammadov je naveo da je od početka rada TANAP-a ukupno transportovano 46 milijardi kubnih metara gasa, od čega je 22 milijarde kubika isporučeno u Tursku, a 24 milijarde u Evropu.

Prema "Izvještaju o sektoru tržišta prirodnog gasa za 2022. godinu" Turskog regulatornog tijela za energetsko tržište (EPDK), isporuke gasa iz Azerbejdžana u Tursku iznosile su 8,7 milijardi kubnih metara u 2022. Povećanje isporuke gasa na 10,2 milijarde kubika ove godine znači povećanje od oko 1,5 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou.

Mammadov je također naglasio važnost TANAP-ovog plana da udvostruči prenosni kapacitet sa sadašnjih 16 milijardi kubnih metara, jer će to značajno doprinijeti težnji Turske da postane vodeće "čvorište prirodnog gasa".

Navodeći da je sa projektom TANAP Turska prestala da bude energetski koridor između istoka i zapada i dostigla nivo "energetskog čvorišta".

Iznos bilateralnih ulaganja azerbejdžanske državne kompanije SOCAR u energetski sektor u Turskoj iznosi oko 20 milijardi dolara. Ona je jedan od dobavljača gasa i naftnih derivata i ima široku saradnju sa turskim kompanijama, Turkish Petroleum (TPAO) i BOTAS.

Skrećući pažnju na saradnju SOCAR-a i TPAO-a u istraživanju i proizvodnji nalazišta ugljovodonika, Mammadov je rekao da je TPAO zainteresovan za Šafak-Asiman, Karabah i neke druge projekte u Azerbejdžanu.