Objavljen poziv
55

Svjetska banka nudi pomoć u pronalasku posla ženama i mladima u dva bh. kantona

A. Z.
Svjetska banka je objavila poziv nezaposlenim mladim osobama i ženama koje su prijavljene na biroima za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, da se prijave za podršku privatne agencije za zapošljavanje Kolektiv (MojPosao.ba) u okviru projekta Svjetske banke uz podršku Ambasade Švedske.

"BiH ima jednu od najnižih stopa učešća žena na tržištu rada i najvišu stopu nezaposlenosti mladih u regiji. Podrška ženama i mladima u pronalaženju posla važan je dio našeg pilot-projekta 'Pružanja privatnih usluga zapošljavanja' koji finansira Ambasada Švedske", navode iz Svjetske banke.

Kroz ovaj projekt Kolektiv - privatna agencija za posredovanje - pružit će pomoć i posredovanje za više od 2.500 nezaposlenih u regiji Mostara i Sarajeva.

Nezaposlene osobe mogu očekivati pomoć u traženju posla, uključujući savjetovanje i spajanje sa poslodavcem sa ciljem zapošljavanja, edukaciju za traženje posla, obuku za ponuđeni posao, podršku u otklanjanju prepreka za pronalaženje posla kao što su prijevoz, briga o djeci i sl.

U skladu sa ciljanim skupinama projekta, podrškom projekta bit će obuhvaćene osobe koje su prijavljene na birou za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu mladi od 18 do 29 godina ili žene bez obzira na dob, koje su bez univerzitetskog obrazovanja i koje su su nezaposlene duže od godinu dana ili su ostale bez posla tokom pandemije koronavirusa.

Poziv je otvoren do 17.08.2020.