{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetska banka: Ekspanzija industrijske proizvodnje i veća inflacija obilježili prvi kvartal

F
5.6.2006. u 13:35
0
0
Svjetska banka: Ekspanzija industrijske proizvodnje i veća inflacija obilježili prvi kvartal
0
Svjetska banka: Ekspanzija industrijske proizvodnje i veća inflacija obilježili prvi kvartal
U prvom kvartalu 2006. privreda Bosne i Hercegovine je nastavila sa snažnom ekspanzijom u iznosu od oko pet procenata, navodi novo izdanje Ekonomskog biltena Svjetske banke za BiH, koji evidentira i analizira ekonomska kretanja i razvoj u zemlji.
Kako je saopćeno iz Ureda Svjetske banke u BiH privredni rast bi bio i veći, da nije došlo do usporavanja toka ekonomskih reformi.

Industrijska proizvodnja je snažno porasla u FBiH, kako je došlo do snažne ekspanzije rudarske i proizvodnje metala, ostvarujući koristi od većih cijena izvoza metala. Proizvodnja većine industrija u RS-u također raste, dijelom zahvaljujući ranijem napretku na strukturalnim reformama, navodi se u Biltenu.

- Za sada jedna od naših najvećih bojazni je usporavanje ključnih socijalnih i ekonomskih strukturalnih reformi", rekao je šef Ureda Svjetske banke u BiH Dirk Reinermann, navodeći da najugroženije socijalne grupe nose najveći teret neadekvatnog i loše ciljanog socijalnog sistema i nepovoljnog poslovnog ambijenta.

U Biltenu se također navodi, da se čini, da dolazi do smanjenja deficita tekućeg računa zahvaljujući privremenom padu uvoza i snažnom rastu izvoza, budući da je vanjskotrgovinski deficit sa 700 miliona eura iz prethodne godine, smanjen na oko 550 miliona eura tokom prvog kvartala 2006.

Pored toga, uvođenje PDV-a, je stimuliralo izvoznike da prijavljuju tačne ili veće vrijednosti izvoza, ali je također dovelo i do rasta inflacije. Indeks troškova života je porastao za oko sedam procenata u prvom kvartalu, u odnosu na godinu ranije, u odnosu na tri procenta u prosjeku u 2005.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: