Od 2. do 6. maja
17

Sve spremno za Mostarski sajam: Označit će novu eru ekonomskih odnosa BiH i Izraela

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Sve je spremno za 24. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. koji se održava od 2. do 6. maja u partnerstvu sa Izraelom i već prije mjesec dana su svi sajamski kapaciteti popunjeni prijavama izlagača koji dolaze iz oko 30 zemalja svijeta.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je kazala kako će ovogodišnji sajam biti najbolji do sada u Mostaru nakon niza teškoća koje je prevazišao uslijed globalne ekonomske krize i pandemije koronavirusa, te uspio opstati i krenuti uzlaznom putanjom.

Naglasila je da Mostarski sajam raspolaže s prostornim kapacitetima od 30 hiljada metara kvadratnih na kojim će se predstaviti oko 800 izlagača iz 30 zemlja svijeta. A posebno je naglasila da događaj pratiti preko 300 akreditiranih medijskih kuća i agencija što smatra velikim uspjehom i pokazateljem da iz godine u godinu idu uzlaznom putanjom.

"Moram reći da nam je ova godina najuspješnija do sada. Uvijek može više i bolje, ali jako smo zadovoljni s ovom organizacijom. Prije mjesec dana mi smo sa svojim prostornim kapacitetima bili popunjeni što do sada nije bilo", kazala je Bošnjak.

Pozivajući sve da u petodnevnoj manifestaciji uživaju u Mostaru ističe da joj je čast da je zemlja partner ove godine Država Izrael s kojim BiH nema razvijenu trgovinsku razmjenu u nadi da će se to promijeniti.

Ispred zemlje partnera savjetnik u Veleposlanstvu Države Izrael za BiH Ernest Grin je kazao kako je Država Izrael ponosna što nosi titulu službene zemlje partnera Gospodarskog sajma Mostar koji će po njegovim riječima obilježiti novu eru ekonomskih odnosa između ove dvije zemlje.

"Od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1997. godine vanjsko trgovinska razmjena između Izraela i BiH je u stalnom porastu. Izvoz iz BiH u Izrael porastao je s nešto više od jedan milion američkih dolara tokom 90-ih godina, na preko 20 miliona američkih dolara u 2021 godini. Izvoz iz Izraela u Bosni i Hercegovini koji praktično nije postojao 90- tih godina iznosio je 7,5 miliona američkih dolara u 2021. godini. Međutim ovaj rast je samo mali dio velikog potencijala ekonomske, tehnološke i kulturološke saradnje između dvije zemlje. Sigurni smo da će mostarski Međunarodni sajam gospodarstva označiti početak nove ere u uskoj saradnji između dvije zemlje i da će pozitivni rezultati biti vidljivi uskoro", kazao je Grin.

Najavio je da će izraelski paviljon predstaviti neke od najinovativnijih i najsavremenijih kompanija i industrija u Izraelu, te da će njihovi stručnjaci održati i važne edukativne radionice, te podijeliti svoja znanja i iskustva.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić ističe kako je mnogo razloga koji su dobri što je ovogodišnja zemlja partner Mostarskom sajmu Država Izrael, od koje s može mnogo naučiti.

"Robna razmjena između Izraela i BiH nije zadovoljavajuća i može mnogo bolje. Nadam se da ćemo poslije ovog sajma imati platformu i predispozicije za kvalitetnu saradnju", kazao je Šantić. Naglasio je kako će BiH sa Izraelom potpisati okvirni ugovor o saradnji koji bi mogao donijeti brojne benifite.

"Ono što mi možemo učiti od Države Izraele je u prvom redu poslovna kultura, mentalitet gospodarstvenika koji se u provom redu temelji na umreženosti, a to je snaga gospodarstva. Snaga je u kreativnosti i inovacijama. To je ono čime male države mogu biti konkurentne na velikom tržištu i nadam da ćemo i mi dio toga naučiti od Države Izrael", kazao je Šantić.

Sajam će biti velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, razmjenu informacija i kontakata, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Tokom petodnevne manifestacije održat će se niz bilateralnih susreta, konferencija i edukativnih radionica, kao i bogat podsajamski program u kojem će biti sadržaja za sve generacije u industrijskoj zoni Hercegovine od 2. do 6. maja ove godine.