GOOD HACK
110

Studenti kreirali rješenja za unapređenje života u lokalnim zajednicama

Hackathon takmičenje u organizaciji Telemach fondacije i uz podršku Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo.

Više od 50 studenata sa devet elektrotehničkih i srodnih fakulteta iz cijele BiH, podijeljenih u 15 timova tokom proteklog vikenda učestvovalo je u hackathon takmičenju sa ciljem identificiranja problema sa kojima se u svakodnevnom životu susrećemo, kao i prijedlogu odgovarajućih softverskih rješenja čijom bi primjenom unaprijedili kvalitet života u Bosni i Hercegovini.

Transparentniji i efikasniji rad javne uprave, poboljšanja studentskog akademskog života, kao i poboljšanje svijesti o ekologiji teme su koje je Telemach fondacija postavila kao izazov za ovogodišnje prvo GOOD HACK studentsko takmičenje. Predložena kreativna i inovativna rješenja ocjenjivao je žiri stručnjaka sa Elektrotehničkog i Ekonomskog fakulteta, IT stručnjaka iz javne uprave i United Cloud, te predstavnici Telemach fondacije.

Prvo mjesto osvojila je ekipa „ZOI Code 84“, sa prijedlogom platforme „rijesi.ba“, kroz koju bi stanovništvo nominiralo i prijavljivalo probleme iz lokalne zajednice koje treba rješavati kroz otvorenu i transparentnu aplikaciju, te se omogućila selekcija prioriteta za rješavanje prema ocjenama građana. Oni su, osim individualnim novčanim nagradama u vrijednosti od 500 KM po članu tima, nagrađeni i posjetom United Cloud-u koji djeluje u okviru United Grupe. Drugo mjesto je zauzela ekipa SPES, dok su treće plasirani bili članovi tima KND, koji su isto tako osvojili finansijske nagrade.

"Ovo takmičenje je zaista odlična prilika da prezentiramo svoje znanje i pokažemo našu inovativnost uz izvrsnu organizaciju i inspirativno okruženju, ali i da pokušamo pomoći našim sugrađanima kroz rješavanje konkretnih problema sa kojima se susrećemo. Posebno nas raduje činjenica da ćemo, kao prvonagrađeni tim, posjetiti United Cloud i upoznati se sa njihovim radom, a prvenstveno sa resursima kojima raspolažu. Bilo je to nezaboravno druženje i novo iskustvo i za nas", istakao je Nihad Jusović, student iz prvoplasiranog tima.

"Takmičenjem poput ovog hackathona, želimo okupiti i pružiti priliku mladim talentima da se njihov glas čuje, da svojim znanjem i idejama daju konkretan doprinos razvoju društva. Mi u Telemach fondaciji vjerujemo da mladi ljudi uz primjenu modernih tehnologija, mogu biti akteri promjene i mogu ovu zemlju učiniti atraktivnijom za ostanak i stvoriti prilike za nova zapošljavanja, te zbog toga već godinama gradimo programe koji podržavaju mlade i kroz ovakva jedinstvena studentska takmičenja", istakla je Hajdi Mostić, predsjednica UO Telemach fondacije i jedna od članica žirija.