Međunarodno tržište
0

Strmoglavi pad eura prema dolaru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Euro se u utorak strmoglavio na međunarodnim tržištima valuta na najnižu razinu prema dolaru od maja prošle godine pod nastavljenim pritiscima zabrinutosti u vezi s grčkom dužničkoj krizom i njezinim mogućim utjecajem na jedinstvenu evropsku valutu.

Pod pritiskom takvog raspoloženja na tržištima euro je prema dolaru potonuo na 1,3436 dolara, najnižu razinu od 18. maja 2009. Kasnije se oporavio na 1,3495 dolara. Jedinstvena evropska valuta oslabila je i prema jenu, kliznuvši na 120,10 jena.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 88,99 jena.

"Pad eura ukazuje na nastavljenu nervozu tržišta kada su u pitanju šanse za pronalazak rješenja za Grčku, budući da EU još uvijek odašilje nejasne poruke ", kaže Michael Hewson, analitičar tvrtke CMC Markets.

"Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da Grčka mora sama riješiti svoje probleme ne podupire spekulacije o mogućem planu za spas", dodaje Hewson.

Raspoloženje ulagača prema euru pogoršalo je upozorenje evropskog povjerenika za gospodarsku politiku Ollija Rehna da Grčka mora odmah pooštriti mjere smanjenja proračunskog manjka, što bi značilo i prije 16. marta, roka koji joj je dao Bruxelles.

Grčki deficit je četiri puta veći od dopuštenog limita u EU i iznosi 12,7 posto BDP-a.

Padu eura pridonijela je i slabost britanske funte, koja se strmoglavila na najnižu razinu u 10 mjeseci prema dolaru zbog strahova da bi skorašnji opći izbori mogli rezultirati ravnotežom snaga u parlamentu, u kojem nijedna stranka ne bi imala većinu. Funta se kasnije oporavila, na 1,4955 dolara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala zemlje eurozone na bolju koordinaciju mjera na području gospodarske politike, upozorivši također da je pridržavanje fiskalnih pravila Unije trenutno od izuzetne važnosti, prenio je Business.hr.