Svijet
0

Euro pao na najniži nivo u posljednje četiri godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Euro je danas pao na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednje četiri godine, zbog dužničkih problema pojedinih članica Evropske unije, koje za tu valutu predstavljaju velik uteg.

Dolar je porastao za 0,3 posto u odnosu na euro i sada je taj omjer 1,2322 u korist eura, sa prethodnih 1,23, piše CNN. Investitori su krajem prošle sedmice počeli vršiti snažan pritisak na euro, u jeku odluke EU-a o gotovo trilijun eura pomoći posrnuloj evropskoj ekonomiji.

Mnoge evropske zemlje najavile su planove štednje, kako bi izbjegle grčki scenarij. Jedan od takvih primjera je i problematični Portugal, koji je najavio rezove plaća od 5 posto u javnom sektoru, od političara, do šefova u javnom sektoru.

Španija je najavila rezanje plaća u javnom sektoru od pet posto u ovoj godini te njihovo zamrzavanje u idućoj, kako bi smanjila svoje proračunske minuse i pokrila dugove.

Investitore najavljene mjere evropskih država brinu, jer se boje da će najavljene mjere štednje narušiti, ionako krhak ekonomski rast u eurozoni.