Ranka Mišić, Savez sindikata RS
0

INTERVJU / "Štrajkovi najbolje pokazuju gdje se nalazimo"

Razgovarao: Stevan Vukčević
Ranka Mišić (Foto: Press)
Ranka Mišić (Foto: Press)
Odgovornost za nesprovođenje zakona i kolektivnih ugovora snosi isključivo vrlo slab rad inspekcije i Poreske uprave RS, kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS u kratkom intervjuu za Sarajevo-x.com. Gđa Mišić nije mogla jasno reći da li će generalnog štrajka u ovom entitetu biti ili ne. Sve zavisi od Vlade koja za sada nije mnogo učestvovala u pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Šta se zapravo dešava sa pregovorima oko generalnog štrajka? Ministar rada i boračko invalidske zaštite Rade Ristović je izjavio da je sporan još samo topli obrok?

Nije to baš tako kako je ministar Ristović predočio. Stvari nisu tako jednostavne nego vrlo ozbiljne i naši zahtjevi jasno pokazuju u kakvoj se situaciji nalazimo. To znači da se sindikat izborio da u RS ne može da postoji radnik koji radi osam sati i da najjednostavnije dobije sa svim primanjima ispod 520 KM. To piše u zakonima i kolektivnim ugovorima.

Međutim, imamo praktični problem, a to je odgovornost za nesprovođenje zakona i kolektivnih ugovora i vrlo slab rad inspekcije i Poreske uprave RS. Oni su bili ti koji su bili dužni da kontrolišu primjenu zakona. Zato je pojednostavljivanje priče oko toplog obroka samo jedan u nizu problema koje imamo.

I tražimo odgovornost onih koji ne provode zakon. To je ključni problem i kamen spoticanja u svemu ovome. Sindikat se izborio za donošenje zakona ali šta sad to treba da znači, da ide od preduzeća do preduzeća i da kontroliše? To nije naš posao i neko je plaćen da to radi.

Znači, kriva je inspekcija?

Kako se može desiti da Poreska uprava izađe i kaže da ima milione nenaplaćenih poreza i doprinosa, a ovamo imamo penzionere i zdravstvene radnike koji su u problemima. Vlasnici preduzeća koja su napravila dugove su nestali, sad ih nema. Ko je zatajio? Govorimo o sivoj ekonomiji i lažnom prikazivanju plata za doprinose, radu na crno. To su naši zahtjevi, a kolektivni ugovori su samo jedna od stavki.

Sindikat je nedavno pozvao Vladu da se izjasni na čijoj je strani, poslodavaca ili radnika? Kakav ste utisak stekli, na čijoj su strani?

Još uvijek nismo imali Vladu za stolom kao pregovarača u punom kapacitetu. Tek kada se to desi znaćemo kakva je stvarna ambicija Vlade. Ono što mi hoćemo da vjerujemo, da vlast treba da bude na strani građana, u ovom slučaju radnika, svaki dan imamo po jedan ili dva štrajka koji najegzaktnije pokazuju gdje smo mi.

Ja mislim da vlada ne treba da bira stranu nego da bude na strani građana, a ako je bude birala onda možemo imati ozbiljan problem. Mora se biti na strani onih koji su ugroženi zbog nepoštivanja zakona.

I u Federaciji BiH ima dosta štrajkova i nezadovoljnih radnika. Da li se možda trebalo napraviti neki dogovor sa sindikalnim vođama iz ovog entiteta, možda bi efekat i pritisak na nadležne bio veći??

U svakoj zemlji koja je normalna imate jedan drugačiji način funkcionisanja koji je karakterističan za "potpune" zemlje. BiH funkcioniše tako kako funkcioniše i socijalni dijalog se vodi na entitetskom nivou. Mi itekako imamo interesa da krenemo ka Vijeću ministara jer se tamo donose zakoni koji su važni za privrednike i još neke kategorije. Ima tu zajedničkih dodirnih tačaka i u tom pravcu se već neki koraci preduzimaju.

I hoće li biti štrajka ili neće?

Ako uslovi budu ispunjeni biće sve u redu, a ako ne budu, sva sredstva, legalna i manje legalna, su u opticaju.