|

"Strabag" kontroliše brane Jablanica, Grabovica i Salakovac

"Strabag" kontroliše brane Jablanica, Grabovica i Salakovac
0
S
Sarajevo-x.com
3.2.2011. u 11:20
3
komentara
0

dijeljenja
"Strabag" kontroliše brane Jablanica, Grabovica i Salakovac
Predstavnik austrijske kompanije "Strabag" Zoran Stojić, direktor regije jugoistočne Evrope, i generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, potpisali su u srijedu, 2. februara, ugovor o realizaciji projekta rehabilitacije i modernizacije sistema za osmatranje brana HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac.
Vrijednost ugovora, koji će se realizovati tokom 16 mjeseci po sistemu "ključ u ruke", je 2,98 miliona eura, a finansira se iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV, podkomponenta sigurnost brana.

"Riječ je o izuzetno značajnom projektu s aspekta sigurnosti brana, a što je i naša zakonska obaveza. Realizacijom ovog projekta na sve tri brane koje se nalaze u sastavu Hidroelektrana na Neretvi primjeniće se trenutno najsavremeniji monitoring na branama. Potpuno digitalizirana oprema omogućit će sveobuhvatan nadzor svih promjena koje se dešavaju na branama hidroelektrana Jablanica, Grabovica i Salakovac kao što su eventualna pomjeranja, vlažnost, temperatura...", kazao je tehnički direktor HEN-a Adis Bubalo naglašavajući da će i sadašnji, izuzetno visoki stepen sigurnosti brana biti podignut na još veći nivo.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...