|

Elektroprivredi BiH od Kfw banke 640.000 eura za HE "Janjići"

Elektroprivredi BiH od Kfw banke 640.000 eura za HE "Janjići"
0
F
FENA
6.12.2010. u 17:52
0
komentara
0

dijeljenja
Elektroprivredi BiH od Kfw banke 640.000 eura za HE "Janjići" Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Direktor Ureda frankfurtske Kfw banke za Bosnu i Hercegovinu Stephan Lendesdorff, sa saradnicima, tokom današnje posjete preduzeću Elektroprivreda BiH upoznat je o investicionim planovima kompanije, među kojima je i izgradnja HE „Janjići“ na rijeci Bosni, u blizini Zenice.
Za ovaj posao dogovoren je grant Kfw-a Elektroprivredi BiH od 640.000 eura za izradu fizibiliti studije, saopćeno je iz Elektroprivrede.

HE "Janjići" snage je 13,3 MW i jedna je od planiranih 25 HE na rijeci Bosni, na toku od Jošanice do Doboja.

Frankfurtskim bankarima predstavljen je i projekt vjetroparka na platou Podveležja, svi do sada prikupljeni neophodni dokumenti, fizibiliti studija projekta te zahtjev za dobijanje koncesije od Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Predstavnici Kfw banke, kako se navodi u saopćenju, izrazili su punu spremnost za učešće u zatvaranju finansijske konstrukcije za realizaciju tog projekta izgradnje izvora obnovljive energije na čemu i insistira i Evropska unija.

Tokom razgovora bilo je riječi i o primjeni SCADA sistema, projekta za nadzor i upravljanje elektroenergetskim sistemom, te su predstavnici Kfw-a, izrazivši zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima u realizaciji projekta, izrazili spremnost da nastave kreditirati razvoj SCADA sistema u Elektroprivredi BiH, kreditom koji bi se trebao realizirati krajem juna 2011. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.