|

He "Dabar" neće ugroziti sistem nizvodnih voda

He "Dabar" neće ugroziti sistem nizvodnih voda
0
S
SRNA
19.4.2011. u 15:11
0
komentara
0

dijeljenja
He "Dabar" neće ugroziti sistem nizvodnih voda
Realizacijom projekta Hidroelektrane "Dabar" neće biti ugrožen sistem nizvodnih voda na području Bregave, Bune i Bunice prema Federaciji BiH, izjavila je direktorica "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić.
"Radit ćemo i ubuduće vrlo stručno i oprezno, i dokazati da nećemo ugroziti sistem nizvodnih voda", rekla je Milekićeva.

Ističući veliku korist od ovog projekta, Milekićeva je izrazila nadu da neće postojati razlozi da se ne dobiju saglasnosti i potrebne ekološke dozvole od federalnih organa, te da će ovaj projekat bitno uticati na regionalnu saradnju kako elektroprivreda RS i Hrvatske, tako i Elektroprivreda Srpske i Herceg-Bosne.

Ona je dodala da je Vlada Srpske dodijelila koncesiju "Elektroprivredi RS" i "Hidroelektranama na Trebišnjici" sa ciljem da osnuju zajedničko koncesiono preduzeće koje će dalje razvijati projekat Hidroelektrane "Dabar". To preduzeće je i osnovano prije dvadesetak dana, a direktor će biti raniji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodiprivrede Radivoje Bratić.

Milekićeva je podsjetila da je "Elektroprivreda RS" završila značajnu fazu projekta "Gornji horizonti", te između ostalog, izradila studiju ekonomske opravdanosti i na osnovu tih dokumenata Vlada je utvrdila javni interes.

"Elektroprivreda RS je kadrovski i materijalno osposobljena da realizuje ovaj projekat, uz korištenje kreditnih sredstava", istakla je Milekićeva i najavila da će "Elektroprivreda" u narednom periodu raditi građevinske i istražne radove koji za uslov imaju izradu idejnog projekta.

U "Elektroprivredi RS" ranije je potvrđeno da se početak pripremnih radova za izgradnju Hidroelektrane "Dabar", prvog novog postrojenja u velikom hercegovačkom hidroenergetskom sistemu "Gornji horizonti", očekuje u drugoj polovini ove godine.

Investicija vrijedna 180 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju Hidroelektrane "Dabar", instalisane snage 159 megavata, uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju električne energije od 251 gigavat-sati.

U Upravi "Elektroprivrede RS" su naveli da bi se finansiranje izgradnje Hidroelektrane "Dabar" odvijalo obezbjeđenjem kreditnih sredstava od 75 posto i vlastitih sredstava osnivača od 25 posto.

Studijska i terenska istraživanja mogućnosti korišćenja energetskog potencijala "Gornjih horizonata", kojima pripada i Hidroelektrane "Dabar", počela su prije gotovo 40 godina.

Osnove aktuelne koncepcije korišćenja voda "Gornjih horizonata" na pravcu Gatačko polje - rijeka Zalomka - Nevesinjsko polje - Dabarsko polje - Fatničko polje - akumulacija Grančarevo, ustanovljene su još 1976. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.