{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompanija s Kipra investitor u Ugljevik II

F
24.3.2011. u 17:21
0
0
Kompanija s Kipra investitor u Ugljevik II
0
Kompanija s Kipra investitor u Ugljevik II
Vlada Republike Srpske prihvatila je danas pismo namjere firme "Comasar energy limited", sa sjedištem na Kipru, da bude investitor izgradnje teremoelektrane Ugljevik II, a vrijednost te investicije se procjenjuje na oko 400 miliona eura, saopćio je danas entitetski premijer Aleksandar Džombić.
Na pitanje zašto za ovaj posao nije objavljen javni tender, već je prihvaćeno navedeno pismo namjere, Džombić je odgovorio da su “provjere “potvrdile da se radi o “veoma ozbiljnom biznismenu, koji je vlasnik i nekoliko preduzeća u oblasti transporta i komunikacija”.

"Vlasnik ovog preduzeća je Serdarov iz Rusije, koji je također vlasnik kompanije iz južnog Urala sa sjedištem u Orenburgu, čija je djelatnost proizvodnja, prerada i prodaja sopstveno proizvedenih energenata – nafte, propan butana i suhog gasa", tvrdi Džombić.

Za izgradanju termoelektrane Uglevik II bit će formirano zajedničko preduzeće, koje će se zvati "Comasar energy RS", u kojem će TE Ugljevik I imati 10 posto vlasničkog udjela, a 90 posto ruska kompanija.

Džombić tvrdi da bi izgradanja TE Ugljevik II trebalo da se završi za tri godine, na čemu će biti angažovano oko 1.000 radnika, a nakon zvršetka radova u tom preduzeću će biti zaposleno oko 700 radnika.

Na današnjoj sjednici entitetske vlade je usvojena i informacija preduzeća "Jadran naftagas" iz Banje Luka, pri čemu je zaduženo Ministarstvo industrije, energetike i rudrastva RS-a za ispitivanje istraživanja eksploatacionih blokova Majevica, istočna Hercegovina i Motajica vezano za nalazišta nafte.

"Zadužili smo ministarstvo i da izda koncesiju 'Jadran naftagasu' kako bi se moglo krenuti u organizaciju ove investicije", dodao je Džombić, navodeći da “najnovije procjene pokazuju da postoji oko 10 miliona tona nalazišta, te da bi ova investicija, čija je ukupna vrijednost oko 220 miliona američkih dolara, trebalo da se realizuje do 2029.godine”.

Planirani koncesioni period je 25 godina, a kako kaže, “očekivani prihod je oko 4,7 miljardi američkih dolara”.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević saopćio je da je Vlada utvrdila i javni interes za izgradnju HE "Dabar", za šta bi pripremne radnje trebalo da počnu već početkom narednog mjeseca, a čija će instalirana snaga iznositi 159 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom od 251 gigavat sati električne energije.

Izgradnja HE "Dabar" će trajati četiri godine, vrijednost investicije je 180 miliona eura, za šta će 25 posto biti osigurano iz vlastitih sredstava, a 75 posto iz bankarskih kredita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: