Banja Luka
0

Stečajna upravnica "Fruktone" podnijela ostavku

SRNA
Radnici Fruktone ispred Okružnog privrednog suda (Foto: SRNA)
Radnici Fruktone ispred Okružnog privrednog suda (Foto: SRNA)
Stečajna upravnica u preduzeću "Fruktona" iz Banje Luke Ljiljana Grujić podnijela je danas ostavku na tu funkciju, jer nije mogla da prihvati da se angažuje dodatni pravni tim koji bi ispitao opravdanost pobijanja prodaje nekretnina ovog preduzeća na lokacijama Beogradska 24. i Prijedorska petlja u Banjoj Luci.

"Dala sam ostavku na ovu funkciju jer moji prijedlozi nisu usvojeni. Doći će novi stečajni upravnik koji će ići u postupak dalje", rekla je Grujić novinarima, nakon nastavka ročišta u banjalučkom Okružnom privrednom sudu, koje je otvoreno nakon stečajnog postupka u ovom preduzeću.

Grujić je navela da je za nju čista avantura, kako to predlažu povjerioci, da se ide na pobijanje nekih pravnih radnji, napominjući da je sva imovina preduzeća koja je prodata ukljižena u zemljišne knjige i isknjižena iz stanja bilansa. 

Ona je podsjetila da je predlagala podizanje tužbe za sve radnje koje smatra da nisu u skladu sa zakonom, kako bi se u stečajnu masu vratio dio sredstava od prodaje nepokretnosti u Beogradskoj 24. i prodajom nepokretnosti na lokaciji Prijedorska petlja u Banjoj Luci.

Grujić je rekla da kupoprodajni ugovor za nekretnine u Beogradskoj 24. iznosi 10,5 miliona KM, a za zemljište na Prijedorskoj petlji oko 5,5 miliona KM.

Sekretar Saveza udruženja malih akcionara RS Ognjen Jugović rekao je novinarima da je slučaj banjalučke "Fruktone" jedan u nizu "lažnih stečajeva" iz razloga što ovo preduzeće ima sve uslove da za vrlo kratko vrijeme pokrene vlastitu proizvodnju.

"Pomenuta dva kupoprodajna ugovora o prodaji dijela imovine Fruktone su fiktivna, jer je ugovore potpisalo lice koje nije zakonski zastupnik preduzeća", tvrdi Jugović, ističući da je prosto nemoguće da "Fruktona" ne može da radi u situaciji kada ima gotov proizvod i najcjenjeniji svjetski brend "Pepsi".
On je rekao da je pomenuta dva ugovora potpisao Nedeljko Popović, koji je navodno značajni vlasnik ovog preduzeća, iako nikada nije bio ovlašteno lice koje zastupa preduzeće.

Predstavnik Udruženja malih akcionara "Fruktone" i radnik ovog preduzeća Mladen Berković smatra da većinski vlasnik preduzeća Nedeljko Popović nije ispoštovao dug od 13 miliona KM iz privatizacionog ugovora za kupovinu preduzeća, zbog čega su ništavne sve odluke koje je većinski vlasnik donosio.  

"Okružni privredni sud Banja Luka je vrlo korektno odradio dosadašnji dio posla u vezi sa ovim preduzećem i nije tačno da se stečajnim postupkom mogu prikriti nedozvoljene radnje", istakao je Berković.

Predstavnik radnika "Fruktone" Ljubomir Krečar rekao je novinarima da je zadovoljan dosadašnjim postupkom Privrednog suda, ali da mu nije poznato kakav će biti krajnji ishod u slučaju "Fruktona".

Krečar je rekao da je za sada rano govoriti o mogućnosti da Privredni sud poništi odluku o pokretanju stečajnog postupka u "Fruktoni", jer su u ovaj proces "umiješane razne institucije" koje su omogućile da se za jedan dan prodaju i uknjiže nekretnine ovog preduzeća.  

U banjalučkom Privrednom sudu danas je nastavljeno ročište nakon otvaranja stečajnog postupka u preduzeću "Fruktona" iz Banje Luke.