Samo u BiH
1k

Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo u stečaj

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo je u stečaj. Ovo udruženje se pojavilo na listi poreskih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija.

Račun Udruženja se početkom ovog mjeseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je za Klix.ba kazao da je Udruženje stečajnih upravnika u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga vjerovatno se ne može računati u budućnosti.

"Možemo primjetiti da se pozicija poreznih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne mijenja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada FBiH i Porezna uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljneg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela", rekao je.

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora - deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

"Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane PU. Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti", pojasnio je.