Startupi
26

Printheos tim stigao u SAD: "California dreaming" uz glad i žuljeve

Klix.ba
(Foto: Printheos)
Pobjednici prošlogodišnjeg Startup Weekenda Sarajevo u kategoriji za najbolju ideju, ekipa Printheos, kao nagradu su dobili priliku da borave u vili BlackBox u Athertonu u blizini San Francisca i tamo upoznaju stručne mentore i potencijalne investitore.

Više od osam mjeseci nakon takmičenja u Sarajevu, dvočlana ekipa (Danijel Dedić i Danijel Džankić) u utorak je stigla na odredište u Silikonsku dolinu. Na svojoj web-stranici objavili su detalje putovanja i prve utiske.

Iz Sarajeva su autobusom otišli do Zagreba, odakle su imali prvi od tri leta do Californije. Prvo su sletjeli u Beč, a potom devet sati putovali do New Yorka, odakle su presjeli na avion za San Francisco. Na tom dijelu puta izgubljen im je prtljag, što se, kako kažu, ispostavilo kao dobra stvar.

"Prije dolaska u BlackBox vilu imali smo slobodno cijelo jutro i zahvaljujući tome što nismo imali prtljag sa sobom, mogli smo slobodno hodati i istraživati grad. Kad smo rano ujutro stigli u centar grada otkrili smo nešto veoma interesantno: kafići i restorani brze hrane otvaraju se najranije u 10, a većina njih tek u 11 sati. Mi smo u gradu bili već u 6:30 i hitno nam je trebala kafa, doručak i toalet", napisali su iz Printheosa.

Iznenadilo ih je i veoma hladno jutro i vjetar, a njihove majice kratkih rukava Amerikanci odjeveni u jakne i sa šalovima su gledali s čuđenjem.

Nakon što su obišli znamenitosti grada, otišli su u vilu BlackBox, gdje će ostati sedam dana.

"Kad smo stigli pred vilu prvo smo pomislili kako je to kuća iz snova, s velikim dvorištem, bazenom, vanjskim jacuzzijem, puno prostorija... Bilo je to veoma ugodno iznenađenje", kažu dvojica mladih poduzetnika čiji je prtljag stigao na adresu prije njih samih.

U vili su upoznali 13 ljudi iz Pakistana, Izraela, Belgije, Francuske, Poljske i matične Californije. Troje su uposlenici BlackBoxa, a svi ostali su tu stigli sa svojim idejama o pokretanju biznisa. Većina ih je u fazi implementacije, te zarađuju solidan prvi novac.

Atherton, mjesto u kojem je ekipa iz BiH smještena, nalazi se na 15 minuta vožnje od Palo Alta, u kojem se nalaze sjedišta ili uredi svih velikih IT kompanija.

"Nakon tri dana putovanja i cjelodnevnog istraživanja San Francisca, gladni i ošamućeni, sa stopalima prepunim žuljeva, bili smo spremni otići u krevet. Prije toga smo kratko porazgovarali sa ukućanima, ispraznili im frižider i otišli na spavanje", napisala su dvojica Danijela u svom dnevniku iz Californije, ističući da ih sljedećih dana čekaju ozbiljan rad i važni sastanci.