{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostarski startup "VRET" nominiran među deset najboljih u Evropi

Piše: R. D./Klix.ba
2.5.2018. u 14:55
69
15
Mostarski startup "VRET" nominiran među deset najboljih u Evropi
69
Mostarski startup "VRET" nominiran među deset najboljih u Evropi
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mostarski startup "VRET", koji virtualnom stvarnošću pomaže u psihijatrijskim i psihološkim liječenjima, Emerging Europe nominirao je među deset najboljih u Evropi.
"VRET" je nominiran u kategoriji startupa s najvećim društvenim doprinosom, a proglašenje najboljih planirano je 22. juna ove godine u Londonu.

"VRET" je skraćenica od engleskih riječi Virtal Reality Exposure Therapy, a predstavlja softversko rješenje za VR uređaje i već se primjenjuje u medicini na područjima psihologije i psihijatrije. Iza VRET-a stoji četvero mladih i obrazovanih ljudi koji su virtualnu tehnologiju prilagodili medicinskim potrebama.

Iva Đikić, jedna od članica ove mlade i ambiciozne grupe kaže nam kako je sama nominacija u ovo prestižno društvo veliko priznanje.

"Izabrani smo među deset najboljih, a selektirani su projekti iz 23 zemalja. Ovo je još jedan važan korak u razvoju naše nove kompanije. Proglašenje najboljih bit će 22. juna u Londonu, možda se i tada budemo imali dodatnih razloga za slavlje", kazala je Iva Đikić za Klix.ba.

"VRET" ima četiri člana, a osim Ive Đikić čine ga Andrej Vasilj, Jozo Vasilj i Boris Đurđević. Sarađuje se kao vanjskim saradnicima sa nizom psihijatara i psihologa.

Sva rješenja koja izrađuje "VRET" napravljena su pod nadzorom širokog ljekarskog tima, a ideja je bila u virtualnu realnost predočiti sve ono što psiholozi i psihijatri misle da je dobro za njihove pacijente, da im ono može pomoći u rješavnju njihovih strahova, panika ili fobija.

Dio su mostarskog tehnološkog parka Spark, a od niza međunarodnih eksperata ili tehnoloških časopisa ocijenjen je kao najperspektivniji startup u našoj zemlji, ali i regiji. Navedeni su kao jedan od razloga zbog kojih bi privredne prilike u našoj zemlji mogle postati bolje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: