Startupi
4

Kompanija Athos se nada da će njihova odjeća postati vaš personalni trener

Klix.ba
Kompanija Athos se nada da će oprema koju proizvode vježbanje pretvoriti u nauku. Athos proizvodi odjeću s ugrađenim senzorima koji prate rad mišića tokom vježbanja, a podaci se na aplikaciju na pametnom telefonu prenose putem Bluetootha, omogućavajući korisnicima na taj način da vide na kojim dijelovima tijela "rade".

"Sada treneri mogu vidjeti šta sportisti rade na terenu, koje dijelove tijela vježbaju, a koje ne. Na taj način ih mogu pripremiti da budu najbolji. To do sada nije bilo moguće", kazao je direktor kompanije Don Faul.

Proizvod su osmislili studenti Dhananje Jayalath i Christopher Wiebe, koji vježbaju zajedno. Htjeli su znati da li vježbe rade pravilno, ali si nisu mogli priuštiti personalnog trenera pa su odlučili da naprave digitalnog trenera.

Koristili su otkucaje srce i senzore za elektromiografiju koje su ugradili u tkaninu kako bi pratili aktivnost mišića i preveli ih u formu razumljivu osobi koja ih nosi.

Faul ističe da je ovo bio jedan od najvećih izazova za kompaniju, a u ponudi se za sada nalaze muška košulja i šorc po cijeni od 547 dolara, te ženske tajice koje koštaju 149 dolara. Direktor kompanije ističe da bi se u njenom fokusu uskoro trebali naći profesionalni sportisti, od onih iz srednje škole do onih na olimpijskoj razini. Athosova odjeća je već oduševila američke fudbalere, te bivšeg svjetskog bokserskog prvaka Amira Khana.

Kompanija Athos je za osnivanje uzela kredit od 50 miliona dolara, ima u planu obogatiti svoju ponudu dodatnim proizvodima.