Naredne dvije godine
90

Šta za građane FBiH znače najave Novalićeve vlade o zaduživanju od čak 1,9 milijardi dolara

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bez velikog uzbuđivanja i reakcija javnosti prošla je najava Vlade FBiH o novom zaduživanju od skoro dvije milijarde dolara u naredne dvije godine. Ekonomska struka je saglasna da samo zaduživanje nije problem koliko način kako će se taj silni novac trošiti.
Nažalost, ispunila su se ranija očekivanja FBiH je prihvatila put entiteta RS po pitanju zaduživanjam kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Admir Čavalić.

"U proteklih par godina su postojale naznake rasta zaduženosti, kako vanjskog, tako i unutrašnjeg duga. Sada je to javno predstavljeno, uz opravdanje da se ovim nastoji održati rast BDP-a. Istina je da se stabilne i visoke stope BDP-a ne postižu zaduživanjem, već zvučnom ekonomskom politikom - konstantnim reformama ka boljem poslovonom okruženju - što izostaje u FBiH", smatra ona.

Kada je riječ o zaduživanju, vjerovatno da glavnu ulogu ima MMF, dodaje, što ćemo već vidjeti na proljeće.

"Treba navesti da je Covid-19 uzrokovao opšti pad budžetskih prihoda, što je pokrenulo val budžetskih nestabilnosti, širom države. Iz toga nastaje ova potreba za dugom i zbog toga navodim da se očekivanja ispunjavaju", kazao je Hadžić.

Jasno je da su se zemlje u vremenu pandemijske krize bile primorane zaduživati kako bi pomogli svoje ekonomije i to su radili rekordnim paketima pomoć, kaže ekonomista i opozicioni političar Aner Žuljević, koji dodaje kako se nažalost, kod nas se desio suprotan slučaj, kad je ekonomiji i građanima FBiH pomoć najviše trebala, oni su bili napušteni od vlade i prepušteni sami sebi.

"Vlade u okruženju su pomagale svoje ekonomije s milijardama, a mi sa desecima miliona KM. Ovdje se sa najavom zaduženje očigledno radi o dobro osmišljenom i vremenski tempiranom zaduživanju koji ima za cilj osigurati predizborna sredstva politikama za izbornu 2022. godinu, što smo i ranije imali više puta kao scenarij. Suštinski nije problem u zaduživanju nego u nedostatku strategije, plana i vizije kako se taj novac troši, tako da ovoj vladi iskustveno, lično ne bih dao potrošački kredit od 5 hiljada, a ne dvije milijarde", kazao je.

Naša politika zaduživanja je izrazito loša jer zaduženje ne ide na ulaganje u kapitalne projekte, već dominantno u javnu potrošnju, dodaje.

"Dodatno visok stepen korupcije u društvu, nedostatak jasnih parlamentarnih većina, te vlada FBiH koja radi u tehničkom mandatu ukazuje na visok stepen rizika u smislu kvalitetnog utroška predmetnih milijardi. Ukoliko ovaj proces planski ne budemo vodili strateški pametno i proceduralno transparentno, bojim se da ovakvim zaduživanjem krademo budućnost naše djece", zaključio je Žuljević.

Nakon posljednje sjednice Vlade ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je da će se ovaj entitet zadužiti za 1,9 milijardi dolara da bi održao rast BDP-a. Ukazala je na to da je usvojena i Strategija upravljanja dugom od 2021. do 2023. godine.

Ministrica je tom prilikom kazala da su simulacije pokazale da će FBiH u tom periodu s vanjskim izvorima zaduživanja od 1,9 milijardi dolara uspjeti održati rast BDP-a od 2,5 do 3,5 posto te da će dug sa sadašnjih 26,4 posto BDP-a porasti na 31,1 ili 31,5 posto BDP-a.