Obrazloženje
49

Šta je hiperinflacija i treba li biti zabrinut zbog nje

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hiperinflacija je kada cijene mjesečno rastu najmanje 50 posto, dok istovremeno opada vrijednost novca koji se brzo troši.

S obzirom na to da je u takvim okolnostima više novca u opticaju, njegova vrijednost se dodatno snižava, a poskupljenje je sve više. U međuvremenu je ljudima sve teže da zadovolje osnovne potrebe, a standard života je niži.

Neki su i u opasnosti od bankrota, dok drugi gomilaju namirnice te time uzrokuju nestašicu.

Zbog toga se mnogi odlučuju na korištenje stranih valuta sa stabilnim kursom, kao što je američki dolar, a u ekstremnim slučajevima pojedini se okreću razmjeni dobara.

Hiperinflacija se može desiti iz nekoliko razloga. Jedan od njih je kada centralna banka države štampa mnogo novca kao odgovor na ekonomsku depresiju, a u međuvremenu to nije popraćeno ekonomskim rastom.

Hiperinflacija se može desiti i onda kada građani gube povjerenje u domaću valutu, a to se dešava u ratu ili krizi. To za posljedicu ima da se gomilaju potrepštine.

Hiperinflacija desila se nekoliko puta, a najpoznatija je ona u Njemačkoj iz 1920. godine kada je iznosila nevjerovatnih 30.000 posto. Vekna hljeba je u Berlinu januara 1923. koštala 250 maraka, a već u novembru 1923. koštala je 200.000 maraka.

Navedene okolnosti mogu biti katastrofalne po državu, tj. mogu uzrokovati njen potpuni kolaps. Suočavanje s njima može biti vrlo teško, a često podrazumijeva odbacivanje postojeće valute te prihvatanje nove ili strane valute, obrazložili su u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).