Nadaju se najboljem
320

Šta građani Sarajeva misle o rušenju austrougarske zgrade na Čobaniji

Piše: M. N.
Građani Sarajeva koji žive na Čobaniji podijeljenog su mišljenja kada je u pitanju rušenje zgrade iz austrougarskog perioda i građenja novog objekta. Većina se iznenadila kada su vidjeli da je cijeli objekat srušen.

Starija građanka koja živi u blizini kazala je kako se sve dogodilo "preko noći". Zaštita je srušena, ušli su bageri i počeli demoliranje.

"Sve mi je pred očima i sve znam jer živim tu. Za vikend su preko noći uklonili fasadu i ujutro je nije bilo. Fasada koja se trebala obnoviti i koja je pod zaštitom države, to im stoji u ugovoru", kazala je građanka.

Ne protive se nadogradnji u modernijem stilu, ali izražavaju sumnju da će stari objekat, koji će prema prvobitnom planu biti restauriran u izvornom obliku, biti kvalitetno urađen kao što je to bilo kada je prvobitno izgrađen. Jedan od sugrađana kaže kako bi više trebalo raditi na rušenju i izgradnji na Marijin-Dvoru gdje ima oronulih zgrada koje predstavljaju opasnost i narušavaju izgled centra grada, a da nije bilo potrebe rušiti objekat na Čobaniji.

"Mogli su napraviti fasadu bilo kakvu da 'cvijeta kao cvijet', a da ne ruše objekat već da svako ko je imao stan ili poslovni prostor renovira unutra. Fasadu su mogli napraviti kao u doba austrougarske", rekao je penzionisani građevinac.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Pogledali su planove izgradnje i kažu kako se nadaju da će biti ispunjeno ono što je napisano, odnosno da će prizemlje i prvi sprat zgrade izgledati kao prije, a da će se nadograditi moderniji dijelovi.

"Zavisi kako će izgraditi. Imamo nekoliko hotela u Sarajevu koji su izgrađeni u tom stilu kakvi su bili ranije, a s druge strane imate one koji potpuno odudaraju od okoline. Možemo pričati šta god hoćemo ali oni rade šta hoće", kazao nam je sugrađanin.

Među stanovnicima je i onih koji su oduševljeni ovim projektom i očekuju da će ovaj dio grada "živnuti" i "procvjetati" s novim objetkima.

"Priča se da će biti nešto prelijepo, tako sam čuo. Ja podržavam u ovom slučaju jer će napraviti nešto fenomenalno. Poznajem ljude koji to rade i vjerujem da će svi građani biti zadovoljni", kazao je Sarajlija.

Podsjetimo, investitor ovog luksuznog stambeno-poslovnog zdanja je firma Trust-invest iz Sarajeva, čiji je vlasnik Malčo Rovčanin, poznati sarajevski ugostitelj, vlasnik objekata "Vinoteka", "La gitara" i "Slatko ćoše".