Sve podsjeća na "potres"
176

Šta će biti s ekonomijom: Slijedi li nam recesija ili zastrašujuće "ledeno doba"

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Trajanje pandemije koronavirusa još uvijek je teško odrediti, ali baš taj podatak mogao bi najviše utjecati na nivo posljedica po svjetsku ekonomiju, a onda i na našu. Val otpuštanja radnika zahvatio je cijeli svijet, a globalna ekonomija pluta još uvijek nepoznatim morem.
Autorica Anne Lowrey na uglednom The Atlanticu je već prije sedam dana napisala tekst "This Is Not a Recession. It’s an Ice Age" ili u slobodnom prijevodu "Ovo nije recesija. Ovo je Ledeno doba".

Ona piše kako je ono što se događa šok za američku ekonomiju, iznenadniji i jači nego što je iko ikada doživio, te upozorava na rast nezaposlenosti do za Ameriku nezamislivih 20 posto.

"Ekonomija se morala zaustaviti radi zaštite života i osiguranja funkcionalnosti medicinskog sistema. Avioni su prizemljeni, konferencije otkazane, milionima Amerikanaca su rekli da ne napuštaju svoje domove, osim da nabave namirnice i druge potrepštine. Zbog postojećih hitnih mjera kompanije nisu imale drugog izbora nego otpustiti radnike. Popis poslodavaca koji masovno otpuštaju radnike uključuje brodove za krstarenje, aviokompanije, hotele, restorane, barove, proizvođače ormara, platnenih proizvoda, novine, knjižare, ugostitelje i festivale... U realnoj ekonomiji sve se zaustavilo, zamrznulo se na mjestu. Ovo nije recesija. Ledeno je doba", piše Lowrey.

Sedam dana kasnije službene informcije potvrdile su da je u Sjedinjenim Državama od posljedica koronavirusa 3,3 miliona ljudi ostalo bez posla.

Ugledni ekonomista i univerzitetski profesor Vjekoslav Domljan za Klix.ba kaže kako postoje dva scenarija, jedan realističniji, koji se odvija, prema kojemu se aktuelna situacija smiruje za oko četiri mjeseca, kako vidimo u Kini, i drugi, pesimističniji, za koji još uvijek nema pouzdanih naznaka da će se desiti, a koji vodi tzv. "ledenom dobu".

"Prognoze za Kinu su da će stopa rasta BDP-a u ovoj godini iznositi 5,5 posto, tj. biti skoro 'normalna'. Nažalost, druga dva motora svjetske ekonomije, SAD i Njemačka, su u poteškoćama i očekuje se oštar pad BDP-a u drugom kvartalu, ali i brz oporavak u drugom polugodištu", navodi profesor.

Kako će biti u našoj zemlji ostaje da se vidi. "A vidjet će se po tome kakav se odgovor na ovaj potres sprema, jer situacija više liči na potres nego na krizu iz 1920-ih ili iz 2007. godine", zaključio je Domljan.

Anketa portala Klix.ba pokazala je da je više od 37 posto ispitanika već imala negativne posljedice po svoj posao, da li su dobili otkaz ili su poslani na neizvjesno čekanje.

Jučer su i brojni turistički radnici i ugostitelji u Kantonu Sarajevo zaprijetili kantonalnoj i entitetskoj vladi otpuštanjem čak deset hiljada radnika, ako do kraja mjeseca ne bude potrebnih mjera.