Angažovani advokati
9

Srbija zbog kosovskih carina kupuje pomoć u SAD-u, BiH na mrtvoj tački

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Srbija je 20. marta 2019. godine, nakon što je Kosovo uvelo stopostotne carine Srbiji i Bosni i Hercegovini, potpisala ugovor s advokatskom firmom Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP tražeći pravnu zaštitu na međunarodnom planu, saznaje Klix.ba.

Srbijanska državna pravobraniteljica Olivera Stanimirović je u ime države potpisala ugovor u kojem se navodi da će usluge biti obračunate u skladu sa standardnim cijenama naplate firme Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

"Računi će uglavnom biti utemeljeni na količini vremena koje je naše profesionalno osoblje provelo radeći na slučaju. Usluge će po satu biti naplaćene u skladu s našim cijenama, a Srbiji ćemo odobriti popust od 10 posto na vremenske naknade", stoji u ugovoru.

Vučić čeka odgovor advokatske firme

Carine od 100 posto na srbijansku robu su gotovo obustavile zvaničan izvoz robe iz Srbije na Kosovo. Plasman robe iz Srbije na Kosovo je, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u martu 2018. iznosio 36,5 miliona eura, a u martu ove godine svega 578 hiljada eura.

Roba srbijanskih proizvođača se ipak, prema brojnim izvještajima i izjavama, nalazi na policama kosovskih prodavnica, a tamo dolazi reeksportom (preko Makedonije, Hrvatske i Crne Gore) i švercom. Potvrdili su to nedavno predsjednik Kosova Hashim Thaci i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajuć.

Stručnjaci, kako oni iz Srbije tako i oni iz Bosne i Hercegovine, su složni u ocjeni da recipročne mjere uvođenjem carina na robu s Kosova ne bi dale značajan efekt budući da je zanemarljiva količana robe koju uvoze iz te zemlje.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazio je krajem aprila razočaranje sastankom predstavnika zapadnog Balkana i Evropske unije, naročito zbog toga što nisu približeni stavovi o pitanju ukidanja kosovskih carina.

Iako je Vučić prije mjesec najavio da će, ukoliko takse ne budu ukinute, izaći s mjerama protiv Prištine, to se još nije desilo. Očigledno je da još uvijek očekuje odgovor iz firme Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

Ima l' Bosne tu?

Bosna i Hercegovina je na Kosovo godišnje izvozila robe u vrijednosti većoj od 150 miliona KM, zbog čega je odluka kosovskih vlasti za uvođenjem stopostotnih carina bh. proizvođačima znatno utjecala na bh. ekonomske tokove i uništila nekolicinu privrednika.

Iz BiH se na Kosovo najviše izvoze metali i rude, kao i proizvodi dobiveni od tih materijala, a potom agroindustrijski proizvodi, drvo, papir i namještaj. BiH je 2017. godine na Kosovo ukupno izvezla robe u vrijednosti od 163.564.108 KM, dok je uvezla robu u vrijednosti od 15.834.838 KM.

No, za razliku od Srbije, Bosna i Hercegovina nije poduzela nikakve konkretne mjere nakon što je prekršen srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini i bh. privrednicima uvedene stopostotne carine.

Sve je ostalo na deklarativnim osudama i upitima upućenim sekreterijatima CEFTA-e.