{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija će u Tursku izvoziti velike količine robe bez carina

Klix.ba
11.1.2019. u 09:31
283
137
Srbija će u Tursku izvoziti velike količine robe bez carina
283
Srbija će u Tursku izvoziti velike količine robe bez carina
Foto: EPA-EFE
Turski parlament ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.
"Time su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, prenosi Tanjug.

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda, navodi Ljajić.

"Pored kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućava i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, graha, kukuruza šećerca i suhih šljiva", dodaje ministar.

Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje srbijanskog izvoza u Tursku i proširivanje obima robne razmjene dviju zemalja, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od milijardu eura.

Ministar ističe i da su danas u Beogradu otpočeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini s Euroazijskom unijom, koju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, koji bi trebalo da bude parafiran prilikom posjete našoj zemlji predsjednika Rusije Vladimira Putina 17. januara.

"Dobar dio teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija", rekao je Ljajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: