Iz Klasa poručuju
0

"Spremni smo preuzeti samo kvalitetnu pšenicu iz robnih rezervi"

FENA
Klas je spreman preuzeti ponuđene količine pšenice iz robnih rezervi, uz uvjet da zadovoljava minimum kvaliteta te da se samostalno može koristiti u proizvodnji hljeba, saopćeno je u srijedu iz Klasa.

Iz ove kompanije ističu da bi "bili sretni da su direkcije robnih rezervi u mogućnosti isporučiti daleko veće količine pšenice od ponuđenih".

Klas se, tvrde iz ove kompanije, više puta obraćao Vladi Kantona Sarajevo (KS) i Federacije BiH, informišući ih o situaciji na tržištu u pogledu nestašice pšenice i njenih enormno visokih cijena.

"Međutim, vlade KS-a i FBiH nisu ponudile konkretan odgovor, valjda misleći da to nije njihov posao", tvrde iz Klasa.

Tek je, navedeno je u saopćenju, prošlosedmična odluka Vlade KS-a o pozajmici 4.500 tona pšenice, od čega je 1.000 tona iz robnih rezervi Kantona Sarajevo (količina dovoljna za tri dana proizvodnje Klasa), a 3.500 tona iz robnih rezervi FBiH, bila prvi korak u rješavanju ove problematike.

"Analizom kvaliteta dijela te pšenice (uskladištene do 27. januara 2011. u silose Klasa), koju je provela Klasova laboratorija, utvrđeno je da 1.000 tona pšenice iz kantonalnih robnih rezervi odgovara kvalitetom, dok pšenica iz federalnih robnih rezervi ne zadovoljava parametre kvaliteta, propisane Javnim tenderom FDRR za nabavku pšenice."

Klas godišnje u kontrolu kvaliteta uloži milion KM. U njegovoj savremenoj laboratoriji rade eksperti s dugogodišnjim iskustvom, a Klas d.d. Sarajevo za svoje potrebe godišnje nabavi oko 90.000 tona pšenice, čiji kvalitet se utvrđuje uzimajući uzorak sa svake pristigle transportne jedinice.

"Cijena pšenice dostigla je cjenovni maksimum, pa su trenutno daleko veća finansijska izdvajanja Klasa za njenu nabavku u odnosu na prošlu godinu. Naglašavamo da direkcije robnih rezervi ne poklanjaju pšenicu Klasu i ostalim pekarima, nego se radi o pozajmici čiji bi neophodni parametri bili definirani ugovorom", pojašnjeno je u saopćenju.

Svjesni odgovornosti prema građanima u smislu osiguravanja dovoljnih količina brašna i hljeba u prihvatljivom kvalitetu, Klas ulaže maksimalne napore da osigura potrebne količine pšenice za kontinuirano snabdijevanje tržišta mlinsko-pekarskim proizvodima.

"Međutim, treba biti svjestan činjenice da postoji realna mogućnost nestašice, čak i zaustavljanja proizvodnje, radi ukupnog stanja na tržištu, a to ne može biti odgovornost Klasa."