Hljeb će ipak poskupjeti?
0

Propali pregovori "Klasa" i Vlade KS o pozajmici pšenice

FENA
Pregovori s Vladom Kantona Sarajevo u vezi s osiguranjem pozajmice pšenice iz robnih rezervi u količini tromjesečnih potreba kompanije, koja iznosi oko 20.000 tona, nisu okončani uspješno, saopćila je danas kompanija "Klas" Sarajevo.

U saopćenju za javnost "Klasa" navodi se da ova kompanija nije dobila traženu pozajmicu pšenice, zahvaljujući kojoj bi u periodu od tri mjeseca brašnom bili snabdjeveni i takozvani mali pekari na području Kantona Sarajevo.

Ističe se da Direkcija robnih rezervi KS-a ne raspolaže ni približno dovoljnim količinama pšenice, dok Federalna direkcija robnih rezervi ne raspolaže ni dovoljnim količinama ni kvalitetnom pšenicom.

"Pšenica koja se nudi iz robnih rezervi FBiH nije odgovarajućeg kvaliteta i ne može se samostalno koristiti u proizvodnji hljeba. S druge strane, ponuđenih 1.000 tona pšenice iz robnih rezervi KS-a dovoljno je samo za dva-tri dana rada naše kompanije", ističe se u saopćenju.

U "Klasu" ocjenjuju da su pregovori vođeni u kontekstu da se pšenica pozajmi ovoj kompaniji, što bi i trebala biti osnovna funkcija robnih rezervi – intervencija u neregularnim tržišnim uvjetima, pod određenim uvjetima koji su trebali biti precizirani ugovorom.

"To bi u svakoj varijanti opteretilo našu kompaniju s obzirom na činjenicu da pšenice nema dovoljno na tržištu i da joj cijena iz dana u dan raste. I pored toga, "Klas" je bio spreman na ovaj aranžman isključivo radi zaštite svojih kupaca i zaustavljanja rasta cijena brašna i hljeba u određenom periodu, kao i redovnog snabdijevanja tržišta mlinsko-pekarskim proizvodima", dodaje se u saopćenju.

U "Klasu" smatraju da je interpretacijom ovih pregovora, zbog neobaviještenosti ili zlih namjera onih koji ne razumiju funkciju robnih rezervi, u javnosti stvorena potpuno pogrešna slika koja šteti dobrim namjerama Vlade KS-a, ali i ovoj kompaniji.

U "Klasu" se nadaju da će i ovi neuspješni pregovori i trenutno stanje robnih rezervi osnovnih životnih namirnica, a posebno žita, motivirati sve nivoe vlasti i ostale odgovorne da se ozbiljno sagleda te na pravilan i svrsishodan način formiraju i koriste robne rezerve radi rješavanja osnovnih životnih potreba građana.

Čelnici kompanije uvjereni su da će Vlada KS-a nastaviti ulagati napore u osiguranje bar tromjesečnih količina pšenice potrebnog kvaliteta, prije svega u interesu građana Kantona Sarajevo.

U suprotnom, zaključuju u "Klasu", zbog nedostatka pšenice na tržištu i stalnog rasta njene cijene realno je u narednom periodu očekivati rast cijena brašna i hljeba, iako to nikome nije u interesu.