{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spašavanje Grčke bolja opcija za zemlje eurozone

S
25.9.2011. u 10:03
0
1
Spašavanje Grčke bolja opcija za zemlje eurozone
0
Spašavanje Grčke bolja opcija za zemlje eurozone
Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin rekao je da bi spasavanje Grčke od bankrota bilo bolja opcija za zemlje evrozone i ublažilo bi potencijalnu opasnost za Španiju i Italiju.
"Bolje bi bilo spasiti Grčku", rekao je Kudrin novinarima na marginama sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kome se razmatraju dužničke krize zemalja Evrope i loš privredni rast globalne ekonomije.

On je dodao da će se drastično povećati rizici po svjetsku privredu kao i kamatne stope na dugove Italije i Španije što će onda tim zemljama otežati vraćanje duga.

"To je slično kao na frontu. Ako razbijete liniju fronta, pa čak i njegov samo mali uski dio, to će oslabiti cijelu armiju i uvući neprijatelja unutra", rekao je Kudrin.

On je dodao da ekonomisti još uvijek mogu spriječiti recesiju u ključnim ekonomijama kao što su SAD i Evropa, ističući da se Rusija suočava samo sa rizikom recesije ukoliko u ovim dijelovima svijeta dođe da krize.

Kudrin je istakao da će ruska vlada "odlučno" djelovati da ublaži posljedice globalne recesije.

Kudrin, koji je rekao da će odbiti poziciju u novoj ruskoj vladi, čak i ako mu ponude jer "tu za njega nema mjesta zbog nepomirljivih razlika" sa predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, rekao je da Rusija mora ozbiljno riješiti pitanje penzionog sistema i da vlada mora povećati poreze ako želi da zauzda potrošačke navike.

On je dodao da se ključna tačka neslaganja sa Medvedevim svodi na insistiranje predsjednika da Rusija poveća izdvajanja za vojsku i naoružanje.

Kudrin smatra da veći izdaci stvaraju rizik za javne finansije koje se oslanjaju na visoke i rastuće cijene nafte. Rusija je najveći proizvođač nafte na svijetu.

"Prije krize naš budžet bazirao se na 90 dolara po barelu, ove godine je 109 dolara, a naredne 112 doalra. Ta zavisnost je opasna za našu ekonomiju", rekao je Kudrin.

Komentarišući promjene u rukovodstvu Rusije on je rekao da bi povratak premijera Vladimira Putina na mjesto predsjednika mogao značiti aktivnije provođenje reformi.

"Putin osjeća probleme zemlje veoma ozbiljno i reaguje na njih. Nadam se da će uvidjeti neophodnost strukturalnih reformi kako bi osnažio potencijale za ekonomski rast", rekao je Kudrin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: