WE GET IT DONE
134

Softray Solutions: Inovativni tim i poligon za bolju budućnost

Softray slavi osmi rođendan
Softray slavi osmi rođendan
IT kompanija Softray Solutions već skoro osam godina korača uzbudljivim putem od malog tima entuzijastičnih programera do pouzdanog IT partnera i jednog od lidera u ovoj bh. industriji.

Kompanija je osnovana u Atlanti 2015. godine, a kontinuirano osvaja nova tržišta razvojem digitalnih platformi i proizvoda u raznim domenama uključujući zdravstvo, transport i mobilnost, fintech, avijaciju, socijalne medije i šire.

Uoči osmog rođendana kompanije, razgovarali smo s Tijanom Tubić, COO Softraya.

Osam godina od osnivanja Softray broji preko 160 članova tima. Čime ste se vodili na samom početku?

Od samog početka, naš primarni fokus bio je na tome da pružimo pozitivno timsko okruženje, koje kontinuirano omogućava prilike za profesionalni i lični razvoj, te u isto vrijeme motiviše, što je jedan od osnovnih parametara svake uspješne inovacije. Naša filozofija je da rast iznutra podstiče rast izvana, te da on nikada nije puka slučajnost, već rezultat udruženih snaga našeg tima. Naš put od jednog do 160 uposlenika je bio izazovan, međutim, svaki pridruženi član tima je donosio veću vrijednost i osnažio Softray tim. Zaključila bih da su zadovoljni uposlenici i uspješni rezultati, koje nižemo na našim projektima, dokaz da naša kompanija ima čvrste temelje i ide u pravom smjeru. Naša misija ostaje ista, a to je da jačamo kulturu kompanije fokusiranu na potrebe svakog člana tima, te da omogućimo da naša zajednička strast prema razvoju softvera, bude naša svrha, a ne samo profesija.

Koje su važne prekretnice za vašu kompaniju i šta je ključ vašeg uspjeha?

Najveća prekretnica u razvoju Softraya dogodila se kada je to bilo najmanje očekivano, odnosno u 2020. godini koja je bila izazovna za cijeli svijet. U tom periodu akcenat je bio na tome da uposlenici osjećaju kontinuiranu podršku. U isto vrijeme radili smo na razvoju i unapređivali poslovanje, te ostvarili saradnju sa novim globalnim klijentima, što je u konačnici dovelo do rasta broja uposlenika za preko 100 posto.

Koje postignuće u 2022. godini je bilo pravi povod za slavlje?

Ponosni smo na mnoga postignuća Softray tima u prošloj godini. Proširili smo portfolio klijenata, te pored dugogodišnjeg rada i iskustva s klijentima iz sektora zdravstva, transporta, fintech-a, socijalnih medija i ljudskih resursa, dobili smo priliku da sarađujemo i sa klijentima iz gasne i avio industrije, koji rade s najvećim globalnim kompanijama, što je još jedan dokaz da se posvećenost, iskustvo i znanje cijene i vrednuju u ovom poslu. Izuzetno smo ponosni činjenicom da 25 posto svjetskih komercijalnih avio kompanija kao sto su Delta, American Airlines i United koriste software na kojima mi radimo. Pored toga, proširili smo i portfolio inicijativa s postojećim klijentima.

Softray je prošle godine otvorio vrata globalnom zapošljavanju IT profesionalaca, te trenutno broji kolege i kolegice iz šest različitih zemalja svijeta. Svjesni da je širenje znanja osnovni čin prijateljstva, društvena odgovornost i sjajan način da ulažemo u razvoj IT industrije, vrijedno smo radili i bili usmjereni na pružanje podrške budućim IT profesionalcima kroz "Softray Sprint" - program interne prakse, organizaciju Hackathona, meetupa kao i saradnje s fakultetima u većim gradovima Bosne i Hercegovine.

Tijana Tubić, COO
Tijana Tubić, COO

Kako živite u skladu sa svojim vrijednostima kao organizacija?

Karakteristike koje krase Softray su kvalitet usluga, pouzdanost i posvećenost razvoju inovativnih proizvoda, ali u isto vrijeme i stvaranje okruženja za individualni razvoj svakog člana tima koje im omogućava da definišu i postave prave koordinate za svoju buduću karijeru. Te osnovne vrijednosti su protkane kroz sve naše procese dok integritet i stručnost uvijek stavljamo na prvo mjesto i u srce svega što radimo.

Konstantno težimo kreiranju savremenog radnog okruženja, koje nudi mogućnost da svaki član našeg tima ima priliku da kreira svoj radni dan koristeći se prednostima fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće ili iz ureda, koji kolegama iz cijele BiH, ali i drugih evropskih zemalja, pruža mogućnost da rade s bilo koje lokacije. Na ovaj način dajemo im izbor i slobodu jer je zadovoljstvo uposlenika za nas apsolutni prioritet, čemu svjedoče i brojna interna istraživanja koja sprovodimo. U vremenu kada mnoge svjetske kompanije kao što su Amazon, Microsoft, Meta i Google otpuštaju veliki broj uposlenika, dragocjeno je dobiti povjerenje novih klijenta iz jako važnih industrija i omogućiti uposlenicima dodatnu stabilnost.

Softray, kao društveno odgovorna kompanija, kontinuirano ulaže u zajednicu. Zašto vam je to važno i kako doprinosite zajednici?

Vjerujemo da uspješni ljudi i kompanije imaju društvenu odgovornost da svijet učine boljim mjestom za život. Softray je od samog osnivanja posvećen zajednici kroz pokretanje vlastitih inicijativa i pružanje podrške drugim inicijativama, koje su usmjerene na dobrobit zajednice. Ponosni smo partneri Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", s kojima tokom cijele godine realiziramo niz aktivnosti s ciljem da zajedno s našim uposlenicima damo svoj doprinos istinskim herojima.

Oduševljeni smo što možemo najaviti partnerstvo s UN Women i UN Global Compact na inicijativi principa osnaživanja žena (WEPs). Važno je napomenuti da je Softray jedna od preko 5 hiljada kompanija širom svijeta, koja će na proljeće potpisati ovu saradnju, i stati uz rame sa najvećim globalnim igračima. Za nas je ovo početak dugotrajnog procesa usmjerenog na postizanje rodne ravnopravnosti u sektoru informacionih tehnologija.

Softray tim
Softray tim

Djelujete u brzorastućoj industriji gdje su inovacije svakodnevne. Na koji način ulažete u daljnji rast i razvoj znanja i vještina vašeg tima?

Edukacija je pasoš za svjetliju budućnost i najjače oružje sa kojim možemo da promijenimo svijet. Zato u svojoj organizaciji imamo voditelja odjela edukacija čiji je cilj da kreira edukacijske planove i put razvoja karijera u kompaniji kako bi podržao sve kolege i kolegice da dosegnu puni potencijal.

Danas inžinjeri imaju priliku da mijenjaju svijet i da budu lideri bolje budućnosti. Ovisno o projektima, naše kolege imaju priliku da koriste znanja iz širokog spektra tehnologija i programskih jezika, dok su naši klijenti velike respektabilne globalne kompanije. Projekti na kojima radimo pružaju mogućnost usvajanja novog znanja, kao i rada na inicijativama koje imaju veoma značajan uticaj na veliki broj globalnih korisnika.

Koji su planovi za budućnost kompanije Softray?

Kada je riječ o planovima za budućnost rekla bih da su ciljevi kompanije postavljeni ambiciozno, ali u isto vrijeme realno i u skladu sa dosadašnjim rezultatima i uspjesima. Naš inovativni tim ima jedinstvenu stručnost i različite perspektive, koje nas pozicioniraju za uspjeh u globalnom poslovnom okruženju. Pored toga, ostajemo posvećeni održavanju dugoročne stabilnosti Softraya kroz razvoj digitalnih rješenja za najbolje svjetske kompanije, ulaganju u znanje i vještine tima, pružanju najboljih uslova za rad, i kontinuiranom unapređenju i širenju daljeg poslovanja. Svakako da kao društveno odgovorna kompanija nastavljamo i s misijom jačanja zajednice.

Ukoliko se želite pridružiti timu IT profesionalaca, koji razvijaju vrhunska softverska rješenja za globalne kompanije posjetite Softray Careers stranicu.