Svakodnevni izazovi
91

Snimili smo kako izgleda posao radnika u šumarstvu: Najbogatiji resurs u BiH je u njihovim rukama

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Najbogatiji prirodni resurs Bosne i Hercegovine je drvo, odnosno šuma kojom je pokriveno 53 posto naše države. Kako bismo vam predstavili posao radnika u šumarstvu, njihov značaj i napor koji ulažu, posjetili smo preduzeće Šumarstvo "Prenj" iz Konjica i napravili kratku reportažu.

Zabilježili smo uslove u kojima uposlenici ovog javnog preduzeća obavljaju svoje zadatke, te smo porazgovarali sa radnicima na terenu i odgovornim osobama u "Prenju" o njihovom radu i izazovima s kojima se susreću. Kako izgleda sječa šume i na koje prepreke nailaze obavljajući svoj posao pogledajte u videosnimku. Možda će vas iznenaditi činjenica da ovaj težak posao rade i žene.

Šumarski sektor Bosne i Hercegovine, osim što posjeduje značajnu količinu drveta kao sirovine, ima i značajne mogućnosti za proizvodnju i sa sigurnošću se može reći da sve ono što se od drveta pravi u svijetu, moguće je proizvesti i u BiH.

U Bosni i Hercegovini se danas premalo pažnje posvećuje ovom sektoru privrede. Zakonodavstvo je u nadležnosti entiteta, u Republici Srpskoj postoji jedan zakon, dok u Federaciji BiH za većinu kantona postoje odgovarajući zakoni o šumama. S obzirom na to da kantonalni zakoni nisu dovoljni, ova oblast već 12 godina čeka na donošenje Zakona o šumama u Federaciji BiH.

U Samostalnom sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, ističu da ovaj sektor zaslužuje posebnu pažnju, a naročito radnici koji rade u veoma teškim i složenim uvjetima.

"Ljudski resursi najvrjedniji su i najvažniji faktor u šumarskom poslu", naglašavaju predstavnici sindikata.

Karakteristično za poslove u šumi je to da se oni odvijaju na relativno velikoj površini, često na strmom terenu, a katkad i na neuređenom stajalištu, uz upotrebu opasnih sredstava rada kao što su motorne pile i šumski zglobni traktori. U nekim šumarstvima još uvijek se radi i uz korištenje životinjske radne snage (npr. KJP "Sarajevošume" d.o.o. Sarajevo).

Radnici u sektoru šumarstva izloženi su ekstremnim uvjetima rada i trpe posebne fizičke i psihičke napore (kako zimi tako i ljeti). Veći dio godine, zavisno od radilišta, radovi se odvijaju na niskim, ali i na previsokim temperaturama, po snijegu i po kiši. Zbog toga je u ovom sektoru zabilježena najveća stopa povreda na radu.

Osim toga, radnici su angažovani i na gašenju požara što je mnogima nepoznato, s obzirom na to koliko se malo ili nikako ne govori o njihovom doprinosu. Gašenje požara je najčešće u opisu posla radnicima na području Hercegovine.

S obzirom na uvjete i vrstu poslova koje obavljaju, radnici u šumarstvu su vrlo često nedovoljno plaćeni za svoj rad.

U Sindikatu su također ukazali i na negativne konotacije koje se vežu za ovaj sektor i radnike, te ističu da je zbog neupućenosti i manjka informacija sve više predrasuda prema ovoj djelatnosti i radnicima.