biznis
0

Snažan pad japanske proizvodnje vozila i izvoza u aprilu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska proizvodnja vozila i izvoz pretrpjeli su u aprilu rekordan pad, za više od 60 posto, nakon katastrofalnog potresa i cunamija koji je pogodio tu zemlju 11. marta, objavilo je danas japansko udruženje proizvođača vozila.

Ukupna domaća proizvodnja automobila, kamiona i autobusa smanjena je u aprilu za 60,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon što je velika katastrofa dovela do zatvaranja niza postrojenja i prekinula opskrbni lanac, objavilo je udruženje.

Japanski izvoz vozila pao je za 67,8 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. To je najveći zabilježeni pad proizvodnje i izvoza, kazala je glasnogovornica udruženja za AFP.

Proizvodnja vozila u Japanu pala je u aprilu na 292.001 sa 731.829 vozila zabilježenih u istom mjesecu prošle godine, dok je izvoz smanjen na 126.061 vozilo, nasuprot 391.540 izvezenih u aprilu 2010, navodi se u saopćenju.

Mnogi proizvođači dijelova za automobile koji su ključni za proizvodnju vozila smješteni su u regijama Japana koje su najgore pogođene katastrofom. Njihova postrojenja oštećena su u potresu jačine 9 stepeni ili poplavljena u snažnom cunamiju koji je uslijedio.