biznis
0

Pad japanske prodaje vozila od 37 posto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska prodaja novih automobila, kamiona i autobusa pala je 37 posto u martu u odnosu na isti mjesec minule godine, nakon što je niz katastrofa koje su pratile zemljotres 11. marta pogodio proizvodnju i snabdijevanje auto dilera, pokazali su podaci Udruženja japanskih prodavaca vozila (JADA).

Prodaja kola dostigla je 279.000 komada prošlog marta, što je sedmi uzastopni mjesec da japanski proizvođači vozila bilježe pad isporuka, prenijele su danas agencije.

Fabrike za izradu dijelova i montažu kola teško su pogođene zemljotresom i cunamijem, kao i nestašicom struje zbog havarije u nuklearki Fukushima, što je dovelo do manjka dijelova za domaće i inozemno tržište automobila.

Martovski pad prodaje je najveći od kada je krenula registracija isporuka 1968. godine, čime je nadmašen raniji rekord u martu 1974. godine kada je zabilježen pad isporuka od 33,6 posto.

Prošlog mjeseca registriran je pad prodaje putničkih automobila od 39,5 posto, na oko 244.000 jedinica, isporuke kamiona smanjene su 11,1 posto na oko 33.000 komada, a autobusa 24,4 posto, na nešto više od 2.000 komada.

Udruženja japanskih prodavača vozila ističe da je prirodna katastrofa prinudila domaće autokompanije da privremeno suspenduju proizvodnju i obeshrabila kupce da kupuju nova vozila, prenosi Tanjug.