biznis
0

Snažan pad cijena nafte, Wall Street u minusu četvrti dan zaredom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale četvrti dan zaredom, jer su ulagače pokolebali pad cijena nafte za više od 10 dolara po barelu i neočekivano slabi podaci s američkog tržišta rada.

Cijena nafte pala je za više od 9 posto, što je jedan od njenih najvećih dnevnih padova u historiji. Terminska cijena "crnog zlata" na berzi u New Yorku potonula je 10 dolara, te tako po prvi put od polovine marta pala ispod nivoa od 100 dolara po barelu.

Na Londonskom je tržištu cijena nafte u jednom trenutku pala za 12 dolara, na 110,9 dolara, prenose agencije.

Posljedica je to slabih makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke i njemačke privrede, snažnog rasta kursa dolara i automatskog aktiviranja naloga za prodaju nafte u slučaju pada njene cijene ispod ključnih cjenovnih nivoa.

Strahovanja da će slabljenje najvećih svjetskih ekonomija izazvati pad potražnje izazvala su i oštar pad cijena drugih sirovina. Tako je cijena srebra pala više od 8 posto, zlata 2, bakra 3, prirodnog plina 7 posto.

Zbog oštrog pada cijena nafte, pod najvećim je pritiskom jučer na Wall Streetu bio energetski sektor. S&P indeks tog sektora potonuo je 2,3 posto, pri čemu su više od 2 posto pale cijene dionica naftnih divova, kao što su Exxon Mobil, ConocoPhillips i Chevron.