biznis
0

Skok cijena nafte zabrinuo ulagače na Wall Streetu

FENA
Na Wall Streetu su jučer vodeći indeksi oštro pali, jer se ulagači plaše da će rast cijena nafte naštetiti oporavku američke privrede.

Dow Jones Industrial Average pao je 1,39 posto, na 12.056 bodova, dok je Standard & Poor's 500 potonuo 1,59 posto, na 1.306 bodova, a Nasdaq Composite 1,61 posto, na 2.737 bodova.

Sukobi u Libiji i politički nemiri u Iranu te drugim zemljama Bliskog istoka potaknuli su jučer skok terminske cijene nafte na berzi u New Yorku za više od 2,5 dolara, na 99,60 dolara po barelu.

Na londonskom je tržištu cijena nafte skočila za 3,6 dolara, na 115,40 dolara.

Premda je predsjednik američke centralne banke Ben Bernanke u izvještaju Senatu kazao da bi tek dugotrajniji rast cijena nafte mogao zaprijetiti privrednom oporavku, ulagače to nije umirilo.

Visoke cijene goriva mogle bi izazvati pad potrošnje Amerikanaca, a to bi naštetilo privredi, s obzirom da ona zavisi o potrošnji. Stoga su jučer pod najvećim pritiskom bile dionice kompanija koje su najosjetljivije na cijene goriva.

Dow Jones indeks transportnog sektora potonuo je 2,5 posto. S&P indeks rudarskog sektora pao je 2,3, a industrijskog 2,2 posto. S druge strane, pad indeksa ublažile su dionice u defanzivnim sektorima, kao što su uslužni, zdravstveni i sektor usmjeren potrošačima.