biznis
0

Usporen pad dionica na Wall Streetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su se u četvrtak cijene dionica stabilizirale, ali se trgovalo nervozno jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte usporiti oporavak privrede.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 37 bodova, ili 0,31 posto, na 12.068 bodova, a Standard & Poor's 500 za 0,10 posto, na 1.306 bodova. Nasdaq Composite ojačao je 0,55 posto, na 2.737 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja vodeći su indeksi bili u znatnom minusu. U jednom trenutku Dow Jones je pao, po prvi put od početka februara, ispod psihološki važne razine od 12.000 bodova, jer se ulagači plaše da će visoka cijena nafte izazvati pad potrošnje, što bi naštetilo oporavku američke privrede koja uveliko ovisi o potrošnji.

U posljednja tri dana cijena nafte porasla je oko 12 posto, zbog bojazni da će nemiri u Libiji izazvati poremećaje u snabdijevanju naftom. Jučer se u jednom trenutku na Londonskom tržištu cijena "crnog zlata" primaknula granici od 120 dolara po barelu, najvišoj razini od augusta 2008. godine.

Međutim, nakon što je objavljeno da nemiri u Libiji i na Bliskom istoku nisu izazvali pad zaliha nafte, cijena "crnog zlata" pala je na otprilike 111 dolara.

Prvi pad cijena nafte u posljednjih devet dana ohrabrio je ulagače, pa su se pred kraj jučerašnjeg trgovanja oporavile i dionice, pri čemu se Dow Jones vratio iznad granice od 12.000 bodova.