Berza
0

Wall Street pod pritiskom energetskog i rudarskog sektora

FENA
Na Wall Streetu su jučer cijene dionica znatno pale, izgubivši gotovo sve dobitke iz prethodna tri dana, a pod najvećim su se pritiskom našli energetski i rudarski sektor zbog novog oštrog pada cijena nafte i sirovina.

Dow Jones Industrial Average pao je 130 bodova, ili 1,02 posto, na 12.630 bodova, dok je Standard & Poor's 500 pao 1,11 posto, na 1.342 boda, a Nasdaq Composite 0,93 posto, na 2.845 bodova.

Jučer su pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najveći gubitnici bili energetski i rudarski sektor, zbog oštrog pada cijena sirovina već drugi put u sedmici dana.

Nakon što su prošloga četvrtka cijene nafte pale za više od 10 posto, jučer su pale više od 4 posto, ili 5 dolara po barelu. Na berzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' potonula je na 98,20, a na Londonskom tržištu na 112,55 dolara.

Posljedica je to podataka o neočekivano snažnom rastu zaliha benzina u SAD-u, što pokazuje da zbog visokih cijena slabi potražnja za naftnim derivatima.

Oštar pad cijena sirovina pripisuje se i podacima koji ukazuju na slabljenje rasta kineske privrede, najvećeg svjetskog uvoznika sirovina, kao i jačanju dolara.

Kratkoročno gledano, oštar pad cijena sirovina već drugi put u sedmici dana izazvao je nesigurnost, pa se ulagači pojačano povlače s tržišta.