Venecuela, Iran i Vijetnam su samo neke od država s najgorim valutama

Venecuela, Iran i Vijetnam su samo neke od država s najgorim valutama
23
S.H.P.
19.9.2019. u 19:46
61
komentara
23

dijeljenja
Venecuela, Iran i Vijetnam su samo neke od država s najgorim valutama Ilustracija: Shutterstock
Snaga valute jedne zemlje odražava ekonomsko blagostanje nacije. Što je valuta jača, to je vrednija i veća kupovna moć građana te zemlje. Jedan od načina mjerenja snage valute je upoređivanje s jačom i stabilnijom valutom razvijene nacije. Obično se za takva poređenja koristi američki dolar.
Ovo je deset najgorih valuta na svijetu:

10. Egipatska funta

Egipat koristi egipatsku funtu kao svoju službenu valutu, njena skraćenica je EGP. Ova valuta koristi se i kao službena valuta u Pojasu Gaze. Egipatska funta uvedena je 1834. godine, ali građanski nemiri, fluktuirajuće cijene nafte i loše ekonomske odluke dovele su do pada njene vrijednosti, a do 2016. godine jedan američki dolar mogli ste zamijeniti za 16 egipatskih funti.

9. Nigerijska Naira

Naira je službena valuta koja se koristi u Nigeriji, njena skraćenica je NGN. Prva naira izdata je u januaru 1971. godine. Svojevremeno je bila prilično jaka valuta no nakon građanskih sukoba i sniženih globalnih cijena nafte smanjena je vrijednost naire. Centralna banka Nigerije neuspješno je pokušala suzbiti inflaciju mijenjanjem ključne kamatne stope. Jedan američki dolar možete zamijeniti za 358 naira.

8. Won Sjeverne Koreje

Won je novčana valuta koja se koristi u Sjevernoj Koreji, njena skraćenica na tržištu novca je KPW. Won je u upotrebu pušten 1947. godine i zamijenio je korejski jen. Godine sankcija i lošeg vodstva prouzrokovale su visoku inflaciju u ekonomskom sektoru, što je narušilo vrijednost wona. Za jedan dolar možete dobiti 900.022 KPW.

7. Gvinejski franak

Gvinejski franak je službena valuta Gvineje, njegova skraćenica je BNF. Kao valuta je uveden 1959. godine. Očajni ekonomski uvjeti uzrokovali su da je franak doživio visoku inflaciju. Za jedan dolar možete dobiti 9.368 gvinejskih franaka.

6. Laoski kip

Laoski kip je službena valuta u Laosu. Skraćenica mu je LAK. U upotrebu je vraćen 1952. godine. Za jedan dolar možete dobiti čak 8.790 LAK.

5. Leone

Valuta Sijera Leonea je leone. Na berzama nosi skraćenicu SLL. Građanski rat koji je trajao cijelo destljeće izazavao je hiperinflaciju u zemlji i ekonomski kolaps. Za jedan američki dolar možete dobiti 9.400 leonea.

4. Indonezijska rupija

Indonezijska rupija je službena valuta u Indoneziji. Indonežani svoju valutu nazivaju još i perak, što znači srebro. Od januara 2017. godine za jedan dolar možete dobiti 14.056 indonezijskih rupija.

3. Vijetnamski dong

Vijetnamski dong je službena valuta koja se koristi u Vijetnamu. Na berzama ima oznaku VND. Uveden je 1978. godine, nakon ujedinjenja Sjevernog i Južnog Vijetnama. Za jedan dolar možete dobiti 23.212 dongova.

2. Iranski rijal

Iranski rijal je službena valuta Irana. Izdaje ga Centralna banka Irana. Skraćenica je IRR. Za jedan dolar možete dobiti 42.105 iranskih rijala.

1. Venecuelanski bolivar

Venecuelanski bolivar je nacionalna valuta Venecuele. Na novčanom tržištu označava se skraćenicom VEF. Uveden je 2008. godine kako bi zamijenio izvorni bolivar. Ekonomski kolaps Venezuele u 2016. godini ozbiljno je umanjio vrijednost ove valute. Za jedan dolar možete dobiti 9.987 bolivara.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...