Nezavisnost
30

Što je moje, to je samo moje: Mlade žene sve rjeđe dijele imetak s partnerima

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mlade žene okreću leđa konceptu dijeljenja bogatstva sa svojim partnerima, pokazala je posljednja studija koja, čini se, ukazuje na to da su žene sve više finansijski nezavisne.

Anketa je rađena nad 4.000 britanskih žena, a njih 31 posto starosne dobi između 16 i 34 godine smatra kako ne bi trebale dijeliti svoj imetak sa svojim partnerom, prenosi Telegraph.

S druge strane, većina anketiranih žena starosne dobi iznad 55 godina kazale su da bi dijelile i da dijele svoj imetak. Samo 26 posto njih kaže da to ne radi, navode istraživači iz Netwealtha.

U objašnjenju rezultata navodi se kako su sve kasnije stupanje u brak, visok udio propalih brakova i povećani upliv zarade važni faktori koji su doprinijeli većoj finansijskoj nezavisnosti žena.

"Tradicionalni pristup kontrolisanju finansija je prevaziđen i pred nama je nova generacija finansijski autonomnih žena. Uz žene koje sve kasnije stupaju u brak i uz niz godina samostalne zarade, jasno je da ne žele da se vode mantrom 'što je moje, to je i tvoje'", rekla je direktorica Netwealth Charlotte Ransom.

Gotovo polovina (45 posto) ispitanih žena koje zadržavaju svoj imetak kažu da to rade zbog finansijske nezavisnosti. Njih 40 posto jednostavno preferira da kontroliše svoj novac, dok njih 15 posto vjeruje kako njihov partner nema pravo da kontroliše njihov imetak.

Prosječan udio žena u svjetskom bogatstvu također postepeno raste, a uz to Forbes prepoznaje sve više bogatih žena na svojim godišnjim tabelama.

Predviđa se da će više od 60 posto bogatstva u Velikoj Britaniji biti u rukama žena do 2025. godine.