Slučajevi dobre prakse u certificiranju sistema kvaliteta u BiH

S
Sarajevo-x.com
10.11.2011. u 15:41
0
0
Slučajevi dobre prakse u certificiranju sistema kvaliteta u BiH
0
Slučajevi dobre prakse u certificiranju sistema kvaliteta u BiH
Na okrugom stolu "Razmjena iskustava iz prakse", koji je održan u sklopu 6. konferencije kvaliteta u BiH u Tuzli, 9. 11. 2011., učestvovalo je oko 40 predstavnika iz raznih oblasti društva, koji se bave kvalitetom. Učestvovali su konsultanti, predstavnici certifikacijskih kuća, ali i predstavnici preduzeća i institucija koji su implementirali i certificirali sistem za upravljanje kvalitetom.
Svi oni su prezentirali svoja iskustva, prednosti i probleme kod uvođenja sistema kvaliteta.

Otvorena su brojna pitanja, od kojih treba istaknuti sljedeća:

- U oblasti uvođenja i certifikacije sistema kvaliteta ima slučajeva gdje se preferira niska cijena usluge nauštrb kvaliteta i tako se devalvira vrijednost izdatih certifikata.

Asocijacija za kvalitet BiH bi se trebala pojaviti kao korektivni faktor, u smislu da donese kodeks ponašanja u toj oblasti, pa čak i da na neki način formira cijenu konsultanstkih i certifikacijskih usluga, kao što to čine npr. advokatske komore u svojoj djelatnosti.

- Evidentan je nedostatak domaćih certifikacijskih kuća, tako da se dešava da certifikaciju sistema kvaliteta vrše kuće koje čak nisu registrovane u BiH. Poticajna sredstva koja država izdvaja za podršku certifikaciji tako odlaze iz BiH, iako mi imamo kadrove koji su u stanju te poslove obavljati podjednako dobro.

Predlaženo je uvođenje kriterija za poticaje koje država daje firmama:

- Certifikacijska kuća mora imati nacionalnu akreditaciju
- Certifikacijska kuća mora zapošljavati prvenstveno domaće stručnjake
- Certifikacijska kuća mora biti registrovana kao pravno lice u BiH

U BiH nema jedinstvenog registra izdatih certifikata i njihovog trajanja. Postoje pokušaji Vanjskotrgovinske komore, Asocijacije za kvalitet i Instituta za standarde BiH da uspostave registre, ali je evidentan problem ažuriranja tih podataka, jer certifikacija (a time i registar izdatih certifikata) nije obavezna.

U šiframa djelatnosti (čak i po novoj klasifikaciji) ne postoji djelatnost certificiranja, što predstavlja prepreku za registrovane kuće koje se bave tom djelatnošću u BiH, što, opet, stranim kućama daje mogućnost nelojalne konkurencije na tržištu BiH.

Potrebno je preispitati ulogu univerziteta u društvu, jer se često pored dvije osnovne djelatnosti (obrazovanje i naučnoistraživački rad) instituti i fakulteti bave pružanjem konsultantskih i certifikacijskih usluga, iako za to ne posjeduju validnu akreditaciju.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: