{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen pravni okvir akreditacije visokoškolskih ustanova

S
25.10.2011. u 13:21
0
0
Završen pravni okvir akreditacije visokoškolskih ustanova
0
Završen pravni okvir akreditacije visokoškolskih ustanova
Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH dao je saglasnost na Odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja, Pravilnik o vođenju državnog registra akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH i Instrukciju o načinu ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji, čime je završen legislativni okvir koji se odnosi na akreditaciju visokoškolskih ustanova iz nadležnosti Agencije.
Odlukom o normama kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja propisana su pravila za ostvarivanje standarda i smjernica za unutrašnje, te vanjsko osiguranje kvaliteta koje se provodi u svrhu unapređenja kvaliteta i akreditacije visokoškolske ustanove, odnosno studijskog programa.

Pravilnik o vođenju Državnog registra akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH definiše izgled i sadržaj Registra, postupak upisa i ispravke, brisanje iz Registra, te druga pitanja od značaja za uspostavljanje i vođenje Registra, saopšteno je iz Agencije.

Instrukcijom o načinu ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji propisan je način ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji visokoškolskih ustanova, odnosno studijskih programa koje donose nadležna obrazovna tijela s minimalnim standardima iz područja visokog obrazovanja i kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH.

Iz Agencije poručuju da su ovi akti rezultat intenzivnog rada Agencije i provedenih konsultacija sa predstavnicima akademske zajednice i ministarstava nadležnih za obrazovanje u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: