biznis
0

Skype prodaje dionice u vrijednosti 100 miliona dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Online komunikacijska firma Skype u ponedjeljak je objavila planove da javno proda oko 100 miliona dolara svojih dionica na berzi Nasdaq.

Skype omogućuje korisnicima da koriste besplatne govorne, tekstovne i video pozive putem interneta, ali naplaćuje taksu za usluge pozivanja fiksnim ili mobilnim telefonima.

Kompanija, koja je pionir online glasovnih i video poziva, prošle je godine priodana na eBayu privatnim dioničarima za oko dvije milijarde dolara iako je internetska aukcijska kuća zadržala 30 posto interesa u kompaniji. Osnivači Skypea Niklas Zennstrom i Janus Friis, koji su u 2005. godini prodali kompaniju eBayu za 2,6 milijardi dolara, također su zadržali vlasnički udio od 14 posto, prenosi dpa.

Zaključno s junom, kompanija ima 560 miliona pretplatnika, što predstavlja rast od 41 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihod u prvoj polovini godine porastao je za 25 posto, na 406 miliona dolara, iako je profit opao za 42 posto, na 13,1 milion dolara, uglavnom zbog troškova kamata od kupovine eBaya.

U svojoj objavi, Skype, čije je sjedište u Luxembourgu, nije saopćio koliko će dionica prodati u javnosti. Kompanija, međutim, tvrdi da snažan rast baze korisnika ukazuje na golemi potencijal rasta prihoda.