biznis
4

Sindikati pošta i telekomunikacija: Likvidacija Poštanske banke neće uspjeti

FENA
Sindikati pošta i telekomunikacija, BH Telecoma i BH Pošta reagirali su danas saopćenjem povodom "najnovijeg pokušaja potpunog uništenja i nestanka Postbanke BH-Poštanske banke BiH", kako su naveli.

Oni za pokušaj likvidacije najviše optužuju Agenciju za bankarstvo FBiH odnosno ističu ulogu direktora Zlatka Barša u tome.

Poručuju i da pokušaj likvidacije neće uspjeti.

"Prije nekoliko godina, kada je Postbank BH krenula uzlaznom putanjom, doputovala je delegacija od tridesetak građana Republike Hrvatske, zatražili kredite od Postbank BH, dobili kredite u ukupnom iznosu od više od tri miliona KM, naravno s grace periodom, prešli preko puta, kupili dionice druge banke i otišli natrag u Hrvatsku. Sve to bez ijednog jedinog problema.

Njih tridesetak nije vraćalo obaveze po kreditima dobijenim u Postbank BH, čime su, pored više od tri milona KM kreditnih sredstava, proizveli i dodatno opterećenje na ime rezervacija kredita koji se ne vraćaju.

Što se duže ne vraćaju, takvi krediti sobom povlače veću rezervaciju koja prati kredite i dodatno opterećuje Postbank BH.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koja je Postbank BH vodila ka gubitku bankarske licence", citat je iz saopćenja sindikata.

Sindikalci, kako navode, ne prihvataju argumente (direktora Agencije za bankarstvo) da banka nema potrebni kapital, investitore zainteresirane za dokaptalizaciju, perspektivu, kao i da će ovim potezom zaštititi depozite.

"Šta on u suštini likvidira? Likvidira banku koja kao rijetko ko u Bosni i Hercegovini u svom imenu nosi naziv Bosna i Hercegovina. Likvidira banku koja ima spremnih oko 200 šaltera širom Federacije BiH, čijim aktiviranjem se u funkciju stavlja najveća bankarska mreža i time ugrožava sve ostale banke koje su nama građanima dale toliko 'dobroga' u posljednjih 18 godina.

Likvidira banku koja ima dugoročni poslovni ugovor s BH Poštom, kompanijom u potpunom državnom vlasništvu (vlasništvu Federacije BiH) i koja, kao takva, može osigurati da Federacija ima mogućnost da barem jednim dijelom kontroliše i usmjerava finansijske tokove (to rade sve uspješne države i one koje to žele biti, bez toga, biti uspješan je naravno nemoguće).

Likvidira banku koja je sve ove godine imala pripremljeno sve ono što manji bh. entitet pokušava da uradi u posljednjih nekoliko godina, da formira svoju, poštansku banku RS-a (biće da je jedna od smetnji postojanje Poštanske banke BiH).

Likvidira ono što postoji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji,... stotinama godina", navode u saopćenju sindikati.

Zbog povećanih troškova i namjerno izazvanih opterećenja, Postbank BH se približila minimumu zakonskog cenzusa u pogledu kapitala, a Agencija za bankarstvo počela pritisak i pokušaj spajanja Postbank BH i banke u kojoj su građani Hrvatske kupili dionice.

Jedan od efekata tog procesa je trebao biti da se friziranim poslovnim rezultatima, kao i dodatnim lažiranjima postigne da se iz Registra banaka briše Postbank BH, kao i da oni što su dobili kredite u Postbank BH pa tim novcem kupili dionice druge banke, u procesu spajanja, na štetu dioničara Postbank BH, dobiju besplatno vlasništvo u novoj banci koja bi nastala tim procesom, tvrde sindikalci.

"Uspjeli smo zaustaviti taj pokušaj. Sve što je rađeno, nije proizvod nikakve slučajnosti već veoma očite i apsolutno dokazive namjere, kao i Zlatkove uloge u tome.

Ali, ima nas koji smo se borili za ovu državu i koji u njoj misle živjeti i stvarati budućnost našoj djeci", poručuju iz sindikata pošta i telekomunikacija.