Finansije
0

Agencija za bankarstvo FBiH: Postbank BH je u privatnom vlasništvu

FENA
Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH danas jer saopćeno da je Postbank BH Poštanska banka d.d. Sarajevo u privatnom vlasništvu, i to pretežno u stranom vlasništvu a povodom nepotpisanog saopćenja sindikata ili dijela sindikata kao i manjinskih vlasnika kojim se, smatraju, pokušava inscenirati da Agencija radi protiv svega što u svom imenu nosi naziv Bosna i Hercegovina.

Podsjećaju da je u tu banku dva puta uvedena privremena uprava, 2003. i 2010., i to prvi put zbog neispunjavanja zakonskog zahtjeva za kapitalom i na zahtjev tadašnjeg većinskog vlasnika, odnosno po osnovu zaključka Vlade FBiH i odluke Ministarstva finansija FBiH, a drugi put također zbog neispunjavanja zakonskih uvjeta za kapitalom jer ga je banka zbog poslovanja s gubitkom svela ispod zakonskog minimuma, kao i zbog krize rukovođenja pošto je cijela uprava podnijela ostavku.

Iz Agencije ističu da su u svojim kontrolama uočavali i konstatirali probleme u poslovanju Banke i nalagali njihovo otklanjanje, a posebno potrebe za dodatnim kapitalom ali da Banka te naloge nije izvršavala.

Što se tiče prevelikog broja uposlenih, a kasnije gubljenja 85 radnih mjesta, iz Agencije tvrde da, osim toga što je upošljavanje odgovornost rukovodstva, veći dio radnika Banke je putem suda izdjejstvovao enormne isplate razlika plaća po kolektivnom ugovoru bez ostvarenih poslovnih rezultata (prije uvođenja PU), oko pet miliona KM (što će porasti kada budu uključeni preostali radnici) koji se imaju isplatiti direktno na štetu dioničara Banke, a potom bi bili ugroženi depoziti štediša i naših preduzeća.

Vezano za zahtjev potencijalnog investitora, FAM fonda, za stjecanje značajnog glasačkog prava (vlasništva) više od 66,7 posto, koji nije bio najbolji nego jedini ponuđač na posljednjem javnom pozivu za dokapitalizaciju Banke, Agencija ističe da on nije ispunio elementarne uvjete da dobije suglasnost za većinskog vlasnika Banke.

"Da zaključimo da u skladu sa svojom zakonskom misijom Agencija radi u interesu Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, bankarskog sistema, banaka pojedinačno i njihovih klijenata, a posebno štediša i deponenata kao i svih građana naše zemlje, a što je vidljivo iz stanja i zdravlja bankarskog sustava Federacije BiH", saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.