{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schulte-Strathaus: BH Airlines će bankrotirati

S
SRNA
14.3.2012. u 09:34
0
54
Schulte-Strathaus: BH Airlines će bankrotirati
0
Schulte-Strathaus: BH Airlines će bankrotirati
Ulrich Schulte-Strathaus
"Avioprevoznici sa područja bivše Jugoslavije morali bi da se povežu i osnuju zajedničku kompaniju ako žele da prežive", rekao je generalni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoza Ulrich Schulte-Strathaus.
Schulte-Strathaus navodi da su pojedinačni prevoznici premali i neefikasni i ukazuje na probleme koje Srbija ima sa Jatom, jer ne uspijeva da nađe investitora, dok su Croatia Airlines i Montenegroairlines u sve težoj situaciji, a BH Airlines, kako kaže, bankrotirati kada prestane da ga finansira Turkish Airlines.

"Regionu je potrebna kompanija koja bi djelovala globalno, pokrivala lokalne potrebe i povezala se sa inostranstvom preko međunarodnih avio čvorišta", rekao je Schulte-Strathaus, piše Pres.

List navodi mišljenje domaćih ekonomista da je ova ideja odlična, pa tako profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da je zajednička aviokompanija racionalno rješenje, jer sve avio kompanije zemalja u okruženju loše posluju.

Međutim, on smatra da bi iz političkih razloga bilo teško realizovati ovu ideju.

Ekonomista Zoran Popov smatra da je zajednička avio komapnija dobar prijedlog, jer će se tako smanjiti negativni rezultati poslovanja pojedinačnih avio prevoznika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: