Dogovorena saradnja
0

Ništa od ujedinjenja aviokompanija sa prostora bivše SFRJ

FENA
Direktori četiri nacionalne aviokompanije s prostora bivše SFRJ, Croatia Airlinesa Srećko Šimunović, Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić, Adria Airwaysa Klemen Boštjančič i JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović minulog vikenda u Miločeru kraj Budve dogovorili su buduću tješnju saradnju kojom će pokušati prebroditi brojne poteškoće u poslovanju.

Četvorica direktora jednoglasno su odbili kapitalno ujedinjenje četiri nacionalne u jednu regionalnu aviokompaniju, ali su se usaglasili da postoje brojne mogućnosti za saradnju, prenosi poslovni.hr.

Nijedna industrija na svijetu nije izmislila toliko velik broj mogućih oblika saradnje kao što je to učinila avioindustrija i civilni avioprevoz.

Tu se prije svega misli na uspostavljanje bilateralnih sporazuma među regionalnim kompanijama, code-share ugovora, ugovora o uzajamnoj eksploataciji flota, usklađivanju redova letenja, povezivanju postojećih linija, kao i na zajedničku nabavku goriva, opreme za avione i nadogradnju postojećih tehnologija.

Svi ti i drugi vidovi saradnje koji će se razrađivati u narednom periodu trebaju doprinijeti racionalizaciji i unapređenju poslovanja četiri nacionalne aviokompanije u regiji koje raspolažu flotom od 40 aviona i godišnje prevezu oko pet miliona putnika.

Od unapređenja saradnje među aviokompanijama koristi će imati i njihovi putnici koji će lakše i jeftinije stizati do svojih destinacija.

Na skupu u Miločeru rečeno je da najbolju saradnju među aviokompanijama u regiji imaju Croatia Airlines i Adria Airways, zbog toga što u svojim flotama imaju avione najsličnijih tipova. Sve bolju saradnju, kroz code share aranžmane Croatia Airlines ostvaruje s JAT Airwaysom, a takva saradnja najavljena je između crnogorske i hrvatske nacionalne aviokompanije kroz skoro uspostavljanje linije Zagreb-Podgorica-Brisel.

Tokom naredne dvije sedmice predstavnici Croatia Airlinesa, Montenegro Airlinesa, JAT Airwaysa i Adria Airwaysa formirat će radne grupe koje će konkretizovati ideje iznesene u Miločeru, a direktori četiri nacionalne aviokompanije ponovo će se susresti u narednih mjesec-dva.