{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Preostala još dva uslova za izvoz mlijeka u EU

S
SRNA
8.4.2015. u 12:58
57
43
Šarović: Preostala još dva uslova za izvoz mlijeka u EU
57
Šarović: Preostala još dva uslova za izvoz mlijeka u EU
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da BiH treba da ispuni dva uslova kada je u pitanju dobijanje dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, a to su uspostavljanje komandnog lanca u sistemu kontrole mlijeka i kvalitet mlijeka.
"Preostala su dva ključna pitanja koja se odnose na uspostavljanje komandnog lanca u sistemu kontrole mlijeka, sa jednom institucijom koja bi garantovala za kvalitet mlijeka i revizije službenih kontrola, kao i primjedba koja se odnosi na kvalitet sirovog mlijeka, odnosno insistiranje FVO (Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU iz Dablina) da se u obzir uzmu samo one farme koje, kada je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka, zadavoljavaju EU standarde", rekao je Šarović.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šarović je objasnio da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa intenzivno radi na otklanjanju preostalih prepreka za izvoz mlijeka u EU.

"Formirana je interresorna radna grupa koja radi na izmjenama i dopunama tri ključna dokumenta, odnosno tri zakona - zakona o veterinarstvu, zakona o poljoprivredi i zakona o hrani u BiH", precizirao je Šarović.

Prema njegovim riječima, za BiH je posebno važan zakon o veterinarstvu, kojim treba da bude uspostavljena službena kontrola onako kako je to naložila FVO misija.

"Da li smo spremi da uspostavimo ovu službenu kontrolu, moramo odgovoriti Dablinu do 12. aprila. Ukoliko ne odgovorimo do 12. aprila, mi smo, vjerovatno, za ovu godinu, možda i neki duži period izgubili bilo kakvu mogućnost za izvoz mlijeka u EU", upozorio je Šarović.

Kada je u pitanju ukidanje izvoznih kvota za mlijeko iz EU, on je podsjetio da je odluka o postepenom ukidanju kvota na mlijeko za zemlje članice EU donesena još 2009. godine.

Tada je, prema njegovim riječima, jasno rečeno da će kvote biti postepeno ukidane, a da će potpuno biti ukinute 1. aprila ove godine.

"Ova odluka nije od jučer, ona je poznata punih šest godina", istakao je Šarović.

On je konstatovao da je ovo unutrašnja odluka EU na koju BiH ne može uticati, ali da u narednim mjesecima treba da se pripremi za njene posljedice.

"U prvo vrijeme, vjerovatno, ćemo imati vrlo ogorčenu utakmicu unutar EU, odnosno velikih i malih. Sam rezultat, vjerovatno, ćemo znati u nekom narednom periodu", rekao je Šarović.

On je naveo da je pitanje zaštitnih mjera regulisano odlukom Vijeća ministara BiH kojom je tačno definisano da je Vijeće to koje može nakon ispunjenja određenih uslova da uvede zaštitne mjere za određeni proizvod ukoliko se radi o prekomjernom izvozu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: