{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Prioritet je i ispunjenje uslova za izvoz bh. proizvoda u EU

F
FENA
31.3.2015. u 17:45
21
4
Šarović: Prioritet je i ispunjenje uslova za izvoz bh. proizvoda u EU
21
Šarović: Prioritet je i ispunjenje uslova za izvoz bh. proizvoda u EU
Novoimenovani ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović kazao je novinarima da kao ministar koji je i ranije bio gotovo dvije godine na čelu ovog ministarstva zna koji su prioriteti i potrebe.
To je, dodao je on, pitanje evropskog puta Bosne i Hercegovine, ispunjenje uslova za izvoz bh. proizvoda u EU, podrška domaćoj proizvodnji, povećanje konkurentnosti zemlje uopšte, lakoće poslovanja, ekonomskih sloboda, privlačenje investicija i niz drugih pojedinačnih odluka.

Na novinarsko pitanje u vezi s problemima koje imaju proizvođači mlijeka, Šarović je kazao da su nadležnosti, bar kada je u pitanju poljoprivreda pa i mljekari i mljekarska industrija, najvećim dijelom u entitetima i kantonima.

Dodao je da postoji dio nadležnosti koji je i na nivou države.

"To je u prvom redu naša obaveza da zajedno, u koordinaciji s entitetima, ispunimo uslove kako bi i naši mljekari, odnosno proizvođači i prerađivači mlijeka mogli da izvoze u EU. Nakon ulaska Hrvatske u EU prije godinu i po dana mi smo izgubili značajno tržište i to je najveći problem", kazao je Šarović.

Naveo je da je kontrolna misija iz Dublina dala šest preporuka, odnosno šest primjedbi koje treba da ispuni BiH da bi mogla da nastavi izvoz mlijeka u Hrvatsku i druge evropske zemlje.

"Neki od tih uslova su ispunjeni. Preostaju možda dva najvažnija. Jedan od njih je i prilagođavanje zakonodavstva, u prvom redu izmjena Zakona o veterinarstvu i to će biti jedan od mojih prvi zadataka. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti ispuniti i taj uslov", kazao je Šarović.

Dodao je da misli da bi to bio veliki uspjeh i prekretnica kada su u pitanju i neki drugi proizvodi.

"Milijeko jeste simbolično i vrlo važan naš proizvod, ali još naših proizvoda čeka na dozvolu za izvoz na evropsko tržište", kazao je Šarović novinarima nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici potvrdio imenovanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: