CEFTA u krizi
45

Šarović i Ljajić u Sarajevu: Razmatramo uvođenje kontramjera Kosovu

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministri trgovine Bosne i Hercegovine i Srbije Mirko Šarović i Rasim Ljajić sastali su se u Sarajevu šest mjeseci nakon što je Kosovo uvelo stopostotne carine tim zemljama, poručivši da će pokušati usaglasiti zajedničke kontramjere.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da se navršava šest mjeseci od uvođenja kosovskih taksi i da nije učinjen napredak koji bi išao prema ukidanju carina.

"S ministrom Ljajićem smo razgovarali o daljnjim koracima i mogućnosti da određene korake zajednički usaglašavamo s obzirom na to da se diskriminatorske mjere primjenjuju u istom obimu i na isti način u obje zemlje", kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema njegovim riječima, izvoz iz BiH na Kosovo je dramatično pao u proteklih šest mjeseci, posebno u prva četiri mjeseca 2019. godine.

"BiH je u prva četiri mjeseca izvezla robe u vrijednosti od samo 500 hiljada eura, iako je u prva četiri mjeseca 2018. godine taj iznos bio viši od 19 miliona eura. To govori o padu izvoza za 97 posto. Ukupno je za šest mjeseci izvezla manje robe u vrijednosti od 27 miliona eura. Ne postoji isporučilac iz BiH koji može izvoziti pod ovakvim okolnostima", kazao je Šarović.

Naveo je kako se poslije samita lidera zapadnog Balkana moraju poduzeti kredibilne aktivnosti jedne i druge zemlje.

"Razmotrit ćemo mogućnost uvođenja kontramjera prema kosovskoj strani. Tražili smo angažman EK da radimo na hitnoj reformi regionalne zone slobodne trgovine. CEFTA je u najvećoj krizi do sada", zaključio je Šarović.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije u Vladi Srbije Rasim Ljajić je kazao da su kosovske takse prouzrokovale veliku ekonomsku i političku štetu.

"Ekonomsku za BiH i Srbiju, a političku za cijeli region. Prodaja robe na Kosovu je zaustavljena. Najviše su pogođena mala i srednja preduzeća u Srbiji. Sada se suočavaju sa činjenicom da ne mogu pronaći alternativno tržište", istakao je on.

Upozorava kako će privrede BiH i Srbije izgubiti to tržište na Kosovu, jer su ih do sada zamijenili drugi igrači.

"Albanija je povećala izvoz za 100 posto na Kosovo, Slovenija za 54 posto, Hrvatska za 78 posto. Sve to govori da su okolne zemlje iskoristile ovu situaciju. Veliki su gubitnici na samom Kosovu jer plaćaju skuplju robu", kazao je Ljajić.

Poručuje kako je velika odgovornost na Evropskoj komisiji i da će od njih tražiti modalitete za daljnju saradnju

Dvojica ministara su, osim toga, iskoristila susret da razgovaraju o trgovinskim odnosima i pitanjima saradnje s Turskom u okviru trilaterale Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.