biznis
0

Sarkozy i Merkel usaglasili zajednički stav o krizi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy postigli su zajednički stav o dužničkoj krizi u evrozoni, javlja britanska medijska kuća BBC.

U saopštenju objavljenom iz kancelarije francuskog predsjednika navodi se da je dogovor postignut nakon sedmosatnih razgovora u Berlinu.

Saopštenje dva lidera objavljeno je pred ključni sastanak lidera evrozone, koji pokušavaju da riješe dužničku krizu u Grčkoj i spriječe dalje širenje na druge evropske zemlje.

Detalji postignutog dogovora još nisu objavljeni.

Iz kancelarije njemačkog kancelara saopšteno je da je razgovorima između Sarkozyja i Merkelove prisustvovao i predsjednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

Njemačka je prethodno insisitirala na tome da u sklopu bilo koje vrste dogovora o drugom paketu finansijske pomoći Atini, grčki investitori treba da na sebe preuzmu gubitke.

Međutim, protiv toga su bili Francuska i ECB, koji strahuju da bi se time mogla izazvati bankovna kriza širom Evrope, čime bi Španija i Italija zapale u probleme, dok bi postojala opasnost da bude ugrožena i solventnost ECB.