Sastanak u Parizu
0

Sarkozy i Papandreou razgovarali o dužničkoj krizi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Grčke Jorgos Papandreou obećao je, na sastanku sa predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem u Parizu, da će nastaviti s bolnim reformama grčke ekonomije, uprkos rastućem nezadovoljstvu domaće javnosti i uličnim protestima.

Predsjednik Sarkozy izjavio je, poslije sastanka u petak, da će Evropska unija (EU) podržavati Grčku u njenom ekonomskom restrukturiranju jer bi "propast Grčke bila i propast cijele zone eura".

"Nazvavši eurozonu "porodicom", Sarkozi je rekao da "ukoliko je jedan član porodice u teškoćama, ostali članovi moraju da mu pomognu", prenijela je američka novinska agencija AP.

Papandreou je ocijenio sastanak kao "veoma konstruktivan" i pozvao evropske partnere Grčke da pošalju posmatrače da iz prve ruke provjere kako vlada u Atini ostvaruje ciljeve ekonomskih reformi, "kakve žrtve podnosi grčki narod kako bi izmijenio svoju zemlju".

Sarkozy je ponovio da se Francuska i Njemačka "u potpunosti slažu" kako rješavati grčku krizu i ukazao da će se "narednih dana" sastati sa kancelarkom Angelom Merkel radi razgovora o ubrzanju ekonomske integracije zone eura.

Papandreou se, na evropskoj turneji radi dobijanja podrške za Grčku, u utorak sastao sa Merkelovom. On je naglasio značaj sporazuma EU od 21. jula, u okviru kojeg je njegovoj zemlji odobren drugi program pomoći za spasavanje i insistirao da će Atina ispuniti svoje ciljeve koji se tiču duga i deficita.

Grčka je izbjegla bankrot pošto je u maju 2010. dobila međunarodni zajam za spasavanje od 110 milijardi eura (150 milijardi dolara).

Ovogodišnji planirani drugi paket od 109 milijardi eura uključuje dobrovoljno učešće privatnih vlasnika obveznica koji su se dogovorili da otpišu oko 20 posto svog vlasništva grčkog duga.